Przepis na jabłecznik z kaszą manną krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z cukrem (30 g) i cynamonem.

Kaszę manną, mąkę pszenną, pozostały cukier oraz proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski. Składniki mieszamy do połączenia. Na koniec dzielimy je na dwie równe części.

Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie połowę składników suchych. Na nie układamy jabłka.

Owoce posypujemy druga częścią mieszanki. Całość zdobimy drobnymi kawałkami masła.

Ciasto pieczemy w piekarniku około 55 minut w temperaturze 180 st. C.

Jabłecznik z kaszą manną na paterze
Jabłecznik z kaszą manną
Koszt przygotowania dania
12.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Jabłecznik z kaszą manną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jabłeczniku z kaszą manną

Pyszny jabłecznik z kaszą manną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Jabłecznik z kaszą manną jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić jabłecznik z kaszą manną? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z cukrem (30 g) i cynamonem. Kaszę manną, mąkę pszenną, pozostały cukier oraz proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski. Składniki mieszamy do połączenia. Na koniec dzielimy je na dwie równe części. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie połowę składników suchych. Na nie układamy jabłka. Owoce posypujemy druga częścią mieszanki. Całość zdobimy drobnymi kawałkami masła. Ciasto pieczemy w piekarniku około 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na jabłecznik z kaszą manną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Jabłka w połączeniu z cynamonem i kaszą manną odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze jabłecznika z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
182.32 kcal
273.47 kcal
Białko
2.35 g
3.52 g
Fenyloalanina
0.11 mg
0.17 mg

Węglowodany w jabłeczniku z kaszą manną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
30.33 g
45.50 g
Węglowodany przyswajalne
28.16 g
42.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.17 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.76 g
8.63 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
5.82 g
Tłuszcze nienasycone
1.87 g
2.81 g
Cholesterol
14.43 mg
21.64 mg

Witaminy w przepisie na jabłecznik z kaszą manną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
47.92 µg (mcg)
71.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.42 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
45.03 µg (mcg)
67.55 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.11 mg
Niacyna
1.08 mg
1.62 mg
Foliany
28.19 µg (mcg)
42.28 µg (mcg)
Beta karoten
27.38 µg (mcg)
41.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik z kaszą manną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
2.44 mg
3.66 mg
Potas
98.14 mg
147.21 mg
Wapń
8.82 mg
13.23 mg
Fosfor
30.57 mg
45.86 mg
Magnez
9.83 mg
14.75 mg
Żelazo
0.95 mg
1.43 mg
Cynk
0.20 mg
0.30 mg
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Mangan
0.15 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z kaszą manną 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku z kaszą manną

Lista alergenów dla jabłecznika z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jabłecznika z kaszą manną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
300 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Jabłko
2000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
17.80
Jak oceniasz przepis na jabłecznik z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób