Przepis na hiszpańską zupę z cukinii krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj kiełbasę chorizo pokrojoną z plasterki.

Następnie dodaj pokrojone warzywa.

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zupy.

Wlej do garnka wodę, do poziomu wcześniejszych warzyw.

Dopraw zupę do smaku i gotuj tak długo, aż soczewica i warzywa będą miękkie.

zupa z cukinią na talerzu
Hiszpańska zupa z cukinią
Koszt przygotowania dania
21.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Hiszpańska zupa z cukinii - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o hiszpańskiej zupie z cukinii

Rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie, które w ciągu zimowych dni przeniesie Cię do słonecznej Hiszpanii? To nic innego jak hiszpańska zupa z cukinii. Ja dzisiaj proponuję wersję z soczewicą i cukinią w połączeniu z lekko pikantną kiełbasą chorizo i aromatycznymi ziołami. Kuchnia hiszpańska jest niezwykle dobra i popularna, już na całym Świecie ma wielu swoich zwolenników. I nie ma się co dziwić, obfituje ona szczególnie w pikantne smaki w połączeniu z dużą ilością warzyw i nasionami roślin strączkowych. Szczególnie jest to soczewica, kukurydza, papryka, a to wszystko w towarzystwie papryczki chili i soku z limonki. Dzisiaj powiem Wam jak zrobić hiszpańską zupę z cukinii. Na odrobinie oleju, u mnie to jest olej rzepakowy podsmażam cebulę i czosnek, które zawsze niezawodnie nadają niesamowitego aromatu każdej potrawie, wraz z pokrojoną kiełbasą chorizo podsmażam posiekaną papryczkę chili. Nie mogłoby się bez niej obyć w daniu kuchni hiszpańskiej. Do tego wszystkiego dołączają warzywa, które zalewam bulionem warzywnym. Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli. Po zalaniu bulionem duśmy danie do momentu, aż warzywa nie staną się miękkie. Później przychodzi kolej na soczewicę, najpierw należy ja wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dodać do naszej zupy. I to tyle. Wystarczy teraz dusić do miękkości warzyw i soczewicy, która po jakimś czasie się rozgotuje a to zapewni nam gęstą i kremową konsystencje całej potrawy. Całość zawsze skraplam sokiem z limonki lub cytryny, kwaskowy posmak idealnie przełamuje pikantny smak i wprowadza niesamowity kontrast do całego dania.

Zupa hiszpańska jest pyszna nie tylko dla dorosłych ale i dla dzieci. Gdy będziesz przygotowywać to danie dla całej rodziny, nie musisz dodawać papryczki chili, wtedy nawet dzieci będą zadowolone i poczują odrobine hiszpańskiego klimatu. Zupa to idealny pomysł na zimowe wieczory lub na obiad w rodzinnym gronie.

Sam się przekonaj jak smaczna jest zupa hiszpańska.

Poznaj przepis na hiszpańską zupę z cukinii.

Wartości odżywcze hiszpańskiej zupy z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
109.93 kcal
219.86 kcal
Białko
5.49 g
10.98 g

Węglowodany w hiszpańskiej zupie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.88 g
23.77 g
Węglowodany przyswajalne
9.60 g
19.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
4.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.79 g
9.58 g
Tłuszcze nasycone
1.69 g
3.38 g
Tłuszcze nienasycone
3.10 g
6.19 g
Tłuszcze jednonasycone
2.09 g
4.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
2.01 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Cholesterol
13.60 mg
27.20 mg

Witaminy w przepisie na hiszpańską zupę z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
119.64 µg (mcg)
239.29 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
34.48 mg
68.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.58 mg
3.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.78 µg (mcg)
75.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1206.53 µg (mcg)
2413.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na hiszpańską zupę z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
136.42 mg
272.83 mg
Potas
310.94 mg
621.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
23.30 mg
46.59 mg
Fosfor
79.09 mg
158.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.20 mg
40.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.52 mg
Cynk
0.80 mg
1.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hiszpańskiej zupy z cukinii 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hiszpańskiej zupie z cukinii

Lista alergenów dla hiszpańskiej zupy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na hiszpańską zupę z cukinii

Cena przygotowania hiszpańskiej zupy z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
140 g
2 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 140 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Soczewica czerwona
100 g
1 szklanka
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Kiełbasa chorizo
150 g
1 sztuka
16.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na hiszpańską zupę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób