Przepis na hiszpańską zupę z cukinii krok po kroku
- Ziemniaki późne 140 g 2 sztuki
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Soczewica czerwona 100 g 1 szklanka
- Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
- Kiełbasa chorizo 150 g 1 sztuka
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj kiełbasę chorizo pokrojoną z plasterki.
Następnie dodaj pokrojone warzywa.
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zupy.
Wlej do garnka wodę, do poziomu wcześniejszych warzyw.
Dopraw zupę do smaku i gotuj tak długo, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Hiszpańska zupa z cukinii - cechy przepisu
Więcej o hiszpańskiej zupie z cukinii
Rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie, które w ciągu zimowych dni przeniesie Cię do słonecznej Hiszpanii? To nic innego jak hiszpańska zupa z cukinii. Ja dzisiaj proponuję wersję z soczewicą i cukinią w połączeniu z lekko pikantną kiełbasą chorizo i aromatycznymi ziołami. Kuchnia hiszpańska jest niezwykle dobra i popularna, już na całym Świecie ma wielu swoich zwolenników. I nie ma się co dziwić, obfituje ona szczególnie w pikantne smaki w połączeniu z dużą ilością warzyw i nasionami roślin strączkowych. Szczególnie jest to soczewica, kukurydza, papryka, a to wszystko w towarzystwie papryczki chili i soku z limonki. Dzisiaj powiem Wam jak zrobić hiszpańską zupę z cukinii. Na odrobinie oleju, u mnie to jest olej rzepakowy podsmażam cebulę i czosnek, które zawsze niezawodnie nadają niesamowitego aromatu każdej potrawie, wraz z pokrojoną kiełbasą chorizo podsmażam posiekaną papryczkę chili. Nie mogłoby się bez niej obyć w daniu kuchni hiszpańskiej. Do tego wszystkiego dołączają warzywa, które zalewam bulionem warzywnym. Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli. Po zalaniu bulionem duśmy danie do momentu, aż warzywa nie staną się miękkie. Później przychodzi kolej na soczewicę, najpierw należy ja wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dodać do naszej zupy. I to tyle. Wystarczy teraz dusić do miękkości warzyw i soczewicy, która po jakimś czasie się rozgotuje a to zapewni nam gęstą i kremową konsystencje całej potrawy. Całość zawsze skraplam sokiem z limonki lub cytryny, kwaskowy posmak idealnie przełamuje pikantny smak i wprowadza niesamowity kontrast do całego dania.
Zupa hiszpańska jest pyszna nie tylko dla dorosłych ale i dla dzieci. Gdy będziesz przygotowywać to danie dla całej rodziny, nie musisz dodawać papryczki chili, wtedy nawet dzieci będą zadowolone i poczują odrobine hiszpańskiego klimatu. Zupa to idealny pomysł na zimowe wieczory lub na obiad w rodzinnym gronie.
Sam się przekonaj jak smaczna jest zupa hiszpańska.
Poznaj przepis na hiszpańską zupę z cukinii.
Wartości odżywcze hiszpańskiej zupy z cukinii
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w hiszpańskiej zupie z cukinii
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na hiszpańską zupę z cukinii
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na hiszpańską zupę z cukinii
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w hiszpańskiej zupie z cukinii
Lista alergenów dla hiszpańskiej zupy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na hiszpańską zupę z cukinii