Zupa z cukinii

zupa z cukinii

Zupy z cukinii - zupy wykonane najczęściej ze świeżej cukinii. Określana jest również jako zupa cukiniowa. Najczęściej przybiera ona gęstą konsystencję po całkowitym rozgotowaniu lub dodatkowym zblendowaniu warzywa. Zupa krem z cukinii nie zawiera żadnych innych dodatków. Do wyboru są również zupy z cukinii z ziemniakami, z makaronem lub innymi warzywami. Najczęściej zupa cukiniowa przybiera łagodny smak, jednak istnieje możliwość przygotowania jej również w wersji pikantnej i bardziej rozgrzewającej.

Zupy z cukinii - dowiedz się jak ugotować pyszne zupy z cukinii

Cukinia jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni. Sezon na cukinię trwa dość długo. Natomiast zimą jest dostępna bez problemu praktycznie w każdym markecie spożywczym. Warto zatem dowiedzieć się, jakie znajdziemy najlepsze przepisy na zupy z cukinii, które będą smaczne i zdrowe.

Cukinia - dlaczego jest taka zdrowa?

Zanim zobaczymy, jakie są najlepsze przepisy na zupy z cukinii, wcześniej warto sprawdzić, dlaczego warto włączyć to warzywo do swojej diety. Okazuje się, że cukinia jest niesamowitym źródłem witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego, znajdziemy w niej spore ilości kwasu foliowego, tiaminy, niacyny oraz ryboflawiny.

Cukinia, która określana jest również mianem kabaczka, to także sposób na dostarczenie swojemu organizmowi dużych ilości magnezu, fosforu, wapnia, cynku, potasu, oraz sodu. Kolejnym powodem, dla którego warto ją spożywać, jest jej odporność na pochłanianie metali ciężkich. Kabaczek jest zalecany osobom, które stosują dietę na odkwaszanie organizmu. Ponadto warzywo doskonale sprawdza się w przypadku profilaktyki zdrowotnej ze względu na wsparcie w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Jest to również najlepsze warzywo dla osób, które się odchudzają, ponieważ 100 g cukinii zawiera w sobie zaledwie 17 kcal.

Smaczne przepisy na zupy z cukinii

Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić pyszne zupy z cukinii, podstawowym przepisem będzie oczywiście zupa krem. Taką zupę wykonujemy na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. W tym celu potrzebujemy:

  • Ok. 1 kg obranej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • Ok. 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 średnia cebul>
  • Do smaku sól i pieprz
  • Opcjonalnie 2 ząbki czosnku do smaku
  • Śmietana, jeżeli chcemy by zupa była jeszcze bardziej kremowa

Ta zupa krem może oczywiście być bez śmietany, jeżeli nie możemy jej spożywać lub też chcemy pozbyć się zbędnych kalorii. Jednak rzeczywiście będzie ona jeszcze bardziej kremowa, jeżeli dodamy do niej pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła, aż się całkowicie zeszkli.

Jeżeli nasza zupa krem ma mieć bardziej wyrazisty smak, możemy dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Jednak ten składnik jest opcjonalny. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy. Oczywiście smaczne zupy będą wymagać od nas przyprawienia. W wersji podstawowej zupełnie wystarczy sól oraz pieprz.

Jeżeli zupa jest podawana bez śmietany, całość blendujemy, a następnie podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Natomiast jeżeli chcemy, aby zupa była jeszcze bardziej kremowa, to dodajemy śmietanę. Koniecznie jednak musimy ją dodawać do zupy w taki sposób, aby się nie zważyła. Najlepiej jest włożyć łyżkę śmietany do osobnego naczynia i powoli dodawać do niej zupę, jednocześnie mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Najlepsze przepisy na zupy z cukinii z ziemniakami

Zupa krem z cukinii cieszy się największą popularnością. Jednak nie każdemu musi odpowiadać ta kremowa konsystencja. Dlatego właśnie dobrze jest się zastanowić, jak zrobić wersję z ziemniakami. Wtedy będziemy mogli w zupie rozróżniać warzywa i taka konsystencja będzie dla nas najodpowiedniejsza. Takie przepisy na zupu z cukinii z ziemniakami nie są w żaden sposób skomplikowane.

Aby ugotować pyszną zupę, będziemy potrzebować ok. 1 litra bulionu warzywnego lub z rosołu. Następnie kroimy 4 nieduże ziemniaki w drobną kostkę i podsmażamy je przez kilka minut na maśle. Kolejnym krokiem będzie dodanie ziemniaków do bulionu, do którego następnie przygotowujemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Wystarczy jedna duża lub dwie małe cukinie. Oczywiście do zupy możemy dodać także wcześniej zeszkloną cebulkę, a także marchewkę. Całą zupę gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż do miękkości wszystkich warzyw.

Smaczne zupy z cukinii - różne wersje

Zupy z cukinii są nie tylko pyszne, ale również bardzo dobre dla naszego zdrowia. Już wiemy, że najczęściej przygotowujemy je ze świeżej cukinii, przez co mamy dostęp do takich możliwości przez cały sezon letni. Jednak takie smaczne zupy są również najlepsze również jesienią i zimą, ponieważ są one bardzo rozgrzewające.

W takim razie zobaczmy, jakie znajdziemy przepisy na zupy z cukinii, aby natrafić na swoją ulubioną propozycję:

  • Pyszne zupy z cukinii na jesień - smaczne, rozgrzewające zupy z cukinii, są nie tylko syte, ale jednocześnie wyróżniają się bardziej pikantnym smakiem. Jak zrobić taką zupę, aby mieć pyszne danie na jesień lub zimę? Oczywiście oprócz pokrojonej w kostkę cukinii, do zupy dodajemy jeszcze cebulę, kiełbasę oraz papryczkę chili. Wyjątkowo dobre zupy rozgrzewające z cukinii wyjdą, jeżeli przygotujemy je z ziemniakami, a także obranymi ze skórki pomidorami. Takie zupy przypominają pyszne zupy gulaszowe. Oczywiście może zostać wykonana kremowa konsystencja, jednak zdecydowanie lepiej będzie ona wyglądać, jeżeli znajdziemy w niej spore kawałki warzyw i mięsa.
  • Cytrynowe zupy z cukinii - zastanawiając się nad tym, jak ugotować najlepsze zupy ze świeżej cukinii, warto podpatrzeć wegetariańskie przepisy. Tutaj na pewno takim pomysłem będzie zupa krem bez śmietany, ale z dodatkiem cytryny. Nie oznacza to jednak, że będzie ona całkowicie kwaśna. Wręcz przeciwnie możemy ugotować naprawdę pyszne danie. Zupa krem ze świeżej cukinii i z ziemniakami będzie wyróżniała się ostrością w smaku, jeżeli oprócz samego soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej, dodamy także papryczkę chili. Bardzo dobre rozwiązania w tym przypadku, to podkreślenie jej smaku kolendrą lub pietruszką.
  • Kremowa zupa z cukinii i papryki - jak zrobić wyjątkowo aromatyczną zupę z pieczonych warzyw. W tym przypadku najczęściej znajdziemy przepisy na zupy z cukinii i papryki. Oczywiście wszystkie warzywa musimy ugotować, jednak zanim to zrobimy, warto wyodrębnić ich smak wcześniej grillując lub zapiekając w piekarniku. Porcję świeżej cukinii i 2-3 papryk grillujemy lub pieczemy w piekarniku, a następnie wrzucamy do ok. 750 ml bulionu. Całość gotujemy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką. Świetnie sprawdzi się kremowa konsystencja, dlatego całość później dokładnie blendujemy. Najczęściej takie zupy podajemy bez śmietany.
  • Zupa krem ze świeżej cukinii i szparagów - sezon na szparagi nie jest zbyt długi, ale na pewno zalicza się do bardzo intensywnych. W tym czasie możemy je serwować pod różnymi postaciami, również jako bardzo dobre zupy krem ze świeżej cukinii. Aby żadne z warzyw nie zdominowało smaku, powinniśmy ugotować pół cukinii wraz z jednym pęczkiem szparagów. Jak zrobić najlepsze danie z tych warzyw? Najpierw je dokładnie obieramy i odkrawamy twarde końcówki. Następnie kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do bulionu. Zupę należy ugotować, aż wszystkie warzywa zmiękną, wtedy dokładnie całość blendujemy. Całość podajemy bez śmietany. Będą tutaj pasować na pewno bardzo dobre grzanki, groszek ptysiowy lub też płatki migdałowe.

Z czym ugotować cukinię?

Oczywiście powyższe przepisy zaliczają się tylko do jednych wielu propozycji na smaczne dania. Warto dowiedzieć się, z czym łączyć to warzywo, aby uzyskać naprawdę dobre potrawy. Zupy z cukinii możemy ugotować tak naprawdę ze wszystkimi warzywami, jakie przyjdą nam do głowy. Jednak rzeczywiście niektóre z nich będą bardzo dobre w smaku, dzięki czemu jeszcze bardziej podkreślimy smak cukinii.

Dlatego do doskonałych połączeń zalicza się oczywiście zupa z cukinią i z ziemniakami. Ciekawą propozycją będą pyszne zupy z cukinii w połączeniu z pomidorami. Tutaj jednak zaleca się, aby pozostawić kawałki warzyw. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej syta. Nie zapominajmy o tym, że cukinia doskonale smakuje również z papryką, szparagami, dynią, marchewką, batatami, ciecierzycą, fasolą, groszkiem, czy też soczewicą.

Jak zrobić pyszne zupy cukiniowe bez śmietany?

Należy pamiętać, że cukinia posiada taką konsystencję, iż możemy podawać zupy, które są z niej zrobione bez śmietany. Jak zrobić jednak takie danie, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty. Jest to jak najbardziej możliwe, jeżeli dodamy odpowiednie dodatki oraz przyprawy. Świetnym pomysłem będzie eksperymentowanie z serami pleśniowymi. W zależności od naszych upodobań, może to być gorgonzola, camembert, brie lub nawet lazur.

Interesujący smak uzyskamy również, jeżeli dodamy do zupy cukiniowej kawałki łososia. Taka zupa na pewno będzie w smaku bardzo łagodna, ale jednocześnie z przyjemną nutą ryby. Innym dodatkiem, który doskonale zastąpi śmietanę, a jednocześnie sprawi, iż będzie ona aksamitna w smaku, będzie mleczko kokosowe.

Jeżeli chodzi o przyprawy i zioła, jakie możemy dodać do zupy z cukinii, na pewno wszystko będzie zależeć od tego, jaki smak chcemy ostatecznie uzyskać. Jedną z najczęściej powtarzających się przypraw jest czosnek. Jednak z powodzeniem możemy dodawać paprykę ostrą i słodką, kurkumę, kminek, kolendrę, bazylię, imbir, oregano, lubczyk, czy też pietruszkę.

Dodatki do zupy krem z cukinii

W momencie, kiedy decydujemy się na przyrządzenie zupy krem z cukinii, na pewno będzie ona lepiej smakować z jakimś chrupiącym dodatkiem. Najczęściej są to grzanki, które możemy samodzielnie przygotować z pieczywa. Świetnym wyborem będą grzanki wcześniej podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku lub słodkiej papryki. Kolejnym dodatkiem, który najczęściej podawany jest w przepisach, będzie groszek ptysiowy. Taki groszek kupimy gotowy w praktycznie markecie spożywczym. Chociaż samodzielnie możemy go przygotować z ciasta parzonego.

Do innych dodatków, które doskonale będą pasować do zup cukiniowych o kremowej konsystencji, zaliczają się różnego rodzaju pesti. Do najczęściej serwowanych zaliczają się pestki słonecznika lub dyni. Zupa krem może być podawana także z siekanymi pistacjami, orzechami włoskimi, bądź też orzechami nerkowca. Jak widać, sposobów podawania zupy cukiniowej jest naprawdę wiele, więc z powodzeniem wpasujemy się w nasz gust.

Zupy z cukinii na każdą porę roku. Zobacz, jakie są najlepsze przepisy na zupy z cukinii, a także kremowe zupy cukiniowe bez śmietany lub pożywne zupu z ziemniakami.

Zupa z cukinii - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto