Przepis na zupę krem z cukinii z ziemniakami krok po kroku
- Cukinia 600 g 2 sztuki
- Ziemniaki średnie 400 g 4 średnie ziemniaki
- Bulion warzywny 1200 ml
- Koperek 20 g 4 łyżeczki
- Śmietanka kremowa 30% 40 g 8 łyżeczek
- Cebula 50 g 1/2 cebuli
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Chleb pszenny 140 g 4 kromki
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejszą kostkę.
Cukinie umyj, odetnij końce, wytnij gniazdo nasienne. Pozostałą cukinię pokrój w kostkę.
Czosnek zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż ją ok. 3 min. Dodaj czosnek i całość smaż ok. 1 min. Przerzuć wszystko do garnka.
Patelnie ponownie rozgrzej, ale 2 z łyżkami oliwy. Wrzuć cukinie i ziemniaki, przesmażaj ok. 5-10 min ze szczyptą soli i pieprzu. Przerzuć wszystko do garnka.
Do garnka wlej bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 20-25 min.
Zupę zblenduj.
Chlebek usmaż w tosterze i pokrój w kostkę.
Koperek posiekaj.
Podawaj zupę z grzankami, koperkiem i śmietaną.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa krem z cukinii z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o zupie krem z cukinii z ziemniakami
Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest polecana dla dzieci. Jeżeli chcesz ją podać bardzo małym dzieciom, to pamiętaj o tym, aby nie smażyć warzyw. Ta prosta zupa jest delikatna w smaku, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto zapisać sobie ten przepis, bo jeszcze może okazać się potrzebny.
Jak wygląda przepis na udaną zupę krem z cukinii? Przede wszystkim warto zacząć od przysmażenia cebulki z czosnkiem, a potem cukinii z ziemniakami. Te wszystkie składniki należy później gotować w bulionie (warzywnym lub drobiowym). Gotową zupę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Zupy nie trzeba mocno przyprawiać. Zazwyczaj wystarczy sól i pieprz, ale jeśli chcesz, możesz dodać też odrobinę swoich ulubionych ziół (np. tymianku).
Ta zupa może być przygotowana z młodej cukinii lub z kabaczka (dojrzałej cukinii z pestkami). Gdy cukinia ma miękką i cienką skórkę, nie musisz jej obierać. Natomiast z dojrzałej cukinii trzeba pozbyć się gniazda nasiennego i twardej skóry.
Ten przepis na zupę krem z cukinii możesz nieco zmodyfikować, dodając np. marchewkę i seler. Do zupy odpowiednia będzie zarówno śmietana 18%, jak i śmietanka 30% lub 36%. Przygotowanie tej zupy będzie szybsze, jeśli zdecydujesz się na gotowy bulion, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić domowy bulion (na bazie warzyw lub warzyw i mięsa drobiowego).
Zupa z cukinii może być przygotowana w innej wersji. Jeżeli nie lubisz kremowych zup, to możesz przyrządzić ją w tradycyjny sposób, tzn. pokroić warzywa w kostkę lub talarki i po ugotowaniu ich nie blendować. Zamiast ziemniaków możesz dodać do zupy drobny makaron, co sprawi, że zupa będzie bardziej treściwa.
Zblendowana zupa cukiniowa z ziemniakami to świetny pomysł na obiad. Ta lekkostrawna zupa nadaje się nie tylko dla dzieci, ale też dla osób starszych. To danie składa się z niewielu składników i przygotowuje się szybko. Warto jednak cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek przesmażyć na patelni przed zalaniem ich bulionem i docelowym gotowaniem.
Wartości odżywcze zupy krem z cukinii z ziemniakami
Energia i białka
(315g)
Węglowodany w zupie krem z cukinii z ziemniakami
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy w przepisie na zupę krem z cukinii z ziemniakami
(315g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z cukinii z ziemniakami
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krem z cukinii z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy krem z cukinii z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny