- Ziemniaki młode 400 g 3 duże sztuki
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Papryka zielona 200 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Koncentrat pomidorowy 20 g
- Bulion warzywny 1500 ml 6 szklanek
- Olej rzepakowy 30 ml
- Cukinia 250 g 1 mała sztuka
Przepis na zupę leczo z cukinią krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, zeszli na nim cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kilka minut.
Następnie do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i zagotuj.
Zupę gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości ziemniaków).
Pod koniec gotowania zupę dopraw pieprzem oraz majerankiem i gotuj przez około 10 minut.
Gotową zupę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Informacje dietetyczne - zupa leczo z cukinią
Wartości odżywcze zupy lecza z cukinią
Zupa leczo z cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznych potraw.
Energia i białka
(540g)
Węglowodany
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy
(540g)
Składniki mineralne
(540g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie leczu z cukinią
Lista alergenów dla zupy lecza z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat zupy lecza z cukinią
Zupa leczo z cukinią to doskonała propozycja na obiad bez mięsa dla całej rodziny. Szybka zupa na bazie warzyw świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na zupę leczo z cukinią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, papryka zielona i czerwona, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, olej rzepakowy, cukinia, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić zupę leczo z cukinią? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszli na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kilka minut. Następnie do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i zagotuj. Zupę gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania zupę dopraw pieprzem oraz majerankiem i gotuj przez około 10 minut. Gotową zupę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując pyszna, wegetariańska zupa z cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwa w przygotowaniu zupa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Szacunkowy koszt przygotowania zupy lecza z cukinią
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023