Zupa leczo z cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa leczo z cukinią podana w bialej bulionówce.
Zupa leczo z cukinią
Zupa leczo z cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepisu na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
168 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki młode - 3 duże sztuki (400 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę leczo z cukinią krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, zeszli na nim cebulę.

Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kilka minut.

Następnie do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i zagotuj.

Zupę gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości ziemniaków).

Pod koniec gotowania zupę dopraw pieprzem oraz majerankiem i gotuj przez około 10 minut.

Gotową zupę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę leczo z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy lecza z cukinią

Zupa leczo z cukinią to doskonała propozycja na obiad bez mięsa dla całej rodziny. Szybka zupa na bazie warzyw świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na zupę leczo z cukinią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, papryka zielona i czerwona, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, olej rzepakowy, cukinia, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić zupę leczo z cukinią? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszli na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, 2 liście laurowe oraz 4 ziarna ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kilka minut. Następnie do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i zagotuj. Zupę gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania zupę dopraw pieprzem oraz majerankiem i gotuj przez około 10 minut. Gotową zupę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując pyszna, wegetariańska zupa z cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwa w przygotowaniu zupa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie leczu z cukinią

Lista alergenów dla zupy lecza z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy lecza z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Zupa leczo z cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
31.26
168.78
Białko (g)
0.76
4.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
4.67
25.24
Węglowodany przyswajalne (g)
3.90
21.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
1.23
6.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
5.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
4.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.80
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
21.12
114.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.65
111.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.39
50.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
215.34
1162.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
167.18
902.76
Potas (mg)
139.17
751.50
Wapń (mg)
7.30
39.44
Fosfor (mg)
18.73
101.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.94
42.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
1.48
Cynk (mg)
0.13
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy lecza z cukinią 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy lecza z cukinią

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
400 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Koszt składników
67.00