Zupa krem z cukinii i marchewki

Opublikowano: 30.03.2021 r., 10:21 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z cukinii i marchewki  podana w białym talerzu z koperkiem, natką, śmietanką i nasionami słonecznika.
Zupa krem z cukinii i marchewki
Delikatna, kremowa, lekko słodka z kleksem kwaśnej śmietany – to właśnie jest zupa krem z cukinii i marchewki. Wypróbuj najlepszy przepis na klasyczną zupę krem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
83 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Cukinia 2 średnie (600 g)
  • Marchewka 4 średnie (180 g)
  • Śmietana 18% 6 łyżek (150 g)
  • Cebula jedna średnia (50 g)
  • Natka pietruszki łyżeczka (6 g)
  • Koperek łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy łyżka (12 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek
Sprzęt kuchenny
duży garnek, blender

Przepis na zupę krem z cukinii i marchewki krok po kroku

Marchew oraz cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia. Pokrój w średnią kostkę, na przykład 1 cm x 1 cm.

W około 3 litrowym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem 2-3 minuty następnie zalej bulionem.

Dopraw dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj szczyptę tymianku, papryki słodkiej, kminku mielonego i kurkumy. Gotuj 20 minut.

Zupę zmiksuj na gładko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę podawaj z łyżką śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki jest delikatna, kremowa, lekko słodka i pełna smaku. Przepis możesz dopasować do swojej diety. Kiedy pominiesz użycie cebuli oraz czosnku zupa będzie pysznym daniem w diecie łatwostrawnej. Śmietanę z mleka krowiego możesz zastąpić jej odpowiednikiem wegańskim lub całkowicie pominąć i otrzymać danie wegańskie oraz bez laktozowe. W takiej wersji posiłek posiada zaledwie 100 kcal, nawet z dodatkiem grzanek, komosy ryżowej lub kaszy jaglanej będzie dietetycznym posiłkiem, idealnym w czasie diety redukcyjnej.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Marchew również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne. Oba składniki zupy wspierają prawidłową pracę oczu i funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają zdolność wymiatania wolnych rodników. Spożywanie cukinii oraz marchwi poprawia wygląd skóry, a beta karoten w nich występujący zabezpiecza skórę przez poparzeniami słonecznymi oraz utrwala opaleniznę.

Zupa krem z cukinii z marchewką dostarcza wielu cennych składników odżywczych, pozytywnie wspierając nasz organizm. Dzięki wielu modyfikacjom smakowym zupa może za każdym razem mieć inny charakter i smakować wyjątkowo. Warto eksperymentować i stworzyć swoją ulubioną kombinację smaków z cukinią i marchwią w roli głównej.

Alergeny w zupie krem z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla Zupy krem z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy krem z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
33.28
83.20
Białko (g)
0.82
2.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.02
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
6.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.20
5.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
2.99
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
2.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
1.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.65
Cholesterol (mg)
4.40
11.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
94.92
237.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.04
17.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.02
22.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.54
26.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
849.13
2122.83
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
158.46
396.15
Potas (mg)
133.96
334.91
Wapń (mg)
19.04
47.60
Fosfor (mg)
23.41
58.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.32
20.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
0.54
Cynk (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z cukinii i marchewki 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z cukinii i marchewki

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cukinia
600 g
2 średnie
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Marchewka
180 g
4 średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Śmietana 18%
150 g
6 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Cebula
50 g
jedna średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
6 g
łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Koperek
4 g
łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
55.70