Gulasz wegański
- Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Dynia (250 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
Przepis na gulasz węgierski krok po kroku
Obierz warzywa korzeniowe, marchew i seler pokrój w kostkę, ziemniaki pokrój w połówki.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.
Dynie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj dynie, marchew i selera, podsmaż, dodaj ziemniaki i zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj pomidory i paprykę, dopraw papryką ostrą i oregano oraz solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat gulaszu wegańskiego
Gulasz wegański to świetne danie obiadowe bez mięsa. Gulasz z warzywami jest syty i pyszny. Przepis na gulasz wegański jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia gulaszu z warzywami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, marchew, dynia, seler korzeń, ziemniaki, cebula, papryka zielona, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, papryka ostra oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić wegański gulasz? Obierz warzywa korzeniowe, marchew i seler pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w połówki. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Dynie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie, marchew i selera, podsmaż, dodaj ziemniaki i zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj pomidory i paprykę, dopraw papryką ostrą i oregano oraz solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, znajdziemy w nich również następujące składniki mineralne: potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Potas zawarty w ziemniakach jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, pomaga także obniżyć ciśnienie krwi. Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Podsumowując wegetariański gulasz to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz bez mięsa możesz podać z kaszą lub chlebem. Dobry gulasz możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w gulaszu węgierskim
Lista alergenów dla gulaszu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze gulaszu wegańskiego
Gulasz wegański to danie zawierające dużo cennego błonnika pokarmowego. Gulasz jest niskokaloryczny i syty. Świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych oraz dla osób chorych na cukrzycę.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.