Gulasz wegański

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wegański podany w głębokiej, niebieskie misce. Dookoła leżą pieczarki oraz metalowa łyżka stołowa.
Gulasz wegański
Gulasz wegański to doskonała propozycja na warzywne danie. Gulasz bez mięsa jest pyszny i syty. Idealny na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
182 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidor 2 duże sztuki (500 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Dynia (250 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Papryka zielona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz węgierski krok po kroku

Obierz warzywa korzeniowe, marchew i seler pokrój w kostkę, ziemniaki pokrój w połówki.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.

Dynie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj dynie, marchew i selera, podsmaż, dodaj ziemniaki i zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj pomidory i paprykę, dopraw papryką ostrą i oregano oraz solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wegańskiego

Gulasz wegański to świetne danie obiadowe bez mięsa. Gulasz z warzywami jest syty i pyszny. Przepis na gulasz wegański jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do zrobienia gulaszu z warzywami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, marchew, dynia, seler korzeń, ziemniaki, cebula, papryka zielona, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, papryka ostra oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić wegański gulasz? Obierz warzywa korzeniowe, marchew i seler pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w połówki. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Dynie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie, marchew i selera, podsmaż, dodaj ziemniaki i zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj pomidory i paprykę, dopraw papryką ostrą i oregano oraz solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, znajdziemy w nich również następujące składniki mineralne: potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Potas zawarty w ziemniakach jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, pomaga także obniżyć ciśnienie krwi. Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując wegetariański gulasz to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz bez mięsa możesz podać z kaszą lub chlebem. Dobry gulasz możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w gulaszu węgierskim

Lista alergenów dla gulaszu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze gulaszu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Gulasz wegański to danie zawierające dużo cennego błonnika pokarmowego. Gulasz jest niskokaloryczny i syty. Świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych oraz dla osób chorych na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
60.81
182.42
Białko (g)
1.08
3.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.28
21.85
Węglowodany przyswajalne (g)
5.83
17.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
4.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.39
10.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
0.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
9.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
6.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.80
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
165.39
496.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.35
61.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.23
42.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1473.65
4420.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
16.32
48.97
Potas (mg)
268.45
805.35
Wapń (mg)
16.90
50.71
Fosfor (mg)
37.45
112.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.84
38.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.36
Cynk (mg)
0.22
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wegańskiego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wegańskiego

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Dynia
250 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
41.50