Przepis na gravlax krok po kroku
- Łosoś filet 1000 g ze skórą
- Sól 15 g morska
- Cukier trzcinowy 15 g
- Cukier 15 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g
Wymieszaj sól, cukier trzcinowy, cukier biały, pół łyżki pieprzu, pół łyżki zmielonego jałowca, skórkę startą z jednej cytryny i posiekany koperek.
Łososia natrzyj przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym (większym) skórą do dołu. Następnie całość zawiń dość luźno folią spożywczą.
Na wierzch łososia postaw mniejsze naczynie żaroodporne, które dociąż słoikami napełnionymi wodą (możesz użyć również puszek z konserwami lub słoików z przetworami).
Łososia wstaw do lodówki na dwa dni, w międzyczasie przewrót≥ć go na drogą stronę i usuń powstały sok.
Po dwóch dniach wyjmij łososia z naczynia, zawiń w świeżą folię spożywczą i włóż do lodówki na jeszcze jeden dzień.
Następnie filet rozwiń z folii, ułóż na desce skórą do dołu, usuń nadmiar marynaty i pokrój łososia na cienkie plasterki.
-
Żeberka
-
Bitki wołowe
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Pałki z kurczaka
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Szynka długodojrzewająca
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Gravlax - cechy przepisu
Więcej o gravlax
Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach rodzinnych lub okolicznościowych. Przygotowanie przystawki z łososia jest bardzo proste i szybkie. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować tą smaczną przekąskę. Produkty spożywcze niezbędne di wykonania potrawy to filet z łososia, sól morska, cukier trzcinowy, cukier, koperek, pieprz, skórka z cytryny i jałowiec.
A więc jak przygotować przystawkę jaką jest gravlax? Wymieszaj sól, cukier, pieprz, jałowiec, skórkę z cytryny i posiekany koperek. Surowego łososia natrzyj przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym skórka do dołu. Całość zawiń folią spożywczą. Na naczynie żaroodporne postaw drugie naczynie obciążając je słoikami z wodą. Łososia wstaw do lodówki na dwa dni, w międzyczasie przewróć go na drugą stronę i usuń powstały sok. Po dwóch dniach wyjmij łososia i zawiń w nową folie spożywczą i włóż na jeszcze jeden dzień do lodówki. Następnie filet rozwiń z folii, ułóż na desce skórą do dołu, usuń nadmiar marynaty i pokrój na cienkie plasterki.
Podsumowując przepis na łososia marynowanego w koperku i w cytrynie to prosta do przygotowania przystawka na zimno. Przystawkę najlepiej podawać z dodatkiem chrupiącej bagietki w formie bruschetty. Peklowanie łososia nadaje mu niezastąpionego pysznego smaku. Łosoś surowy w soli to inaczej gravlax. Łososia możemy zamarynować też w maggi. Przystawka sprawdzi się na imprezach organizowanych w domu dla znajomych lub dla rodziny. Gravlax często możemy spotkać na bankietach lub weselach właśnie w formie przystawki na zimno. Przystawka nadawać będzie się dla osób, które są na diecie bezglutenowej i na diecie niskowęglowodanowej. Dodatkowo łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie te z rodziny omega-3. Spożywanie tego składnika pokarmowego na odpowiednim poziomie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia w przyszłości.
Wartości odżywcze gravlax
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w gravlax
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na gravlax
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na gravlax
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gravlax
Lista alergenów dla gravlax przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet