Przepis na gravlax krok po kroku

Składniki
  • Łosoś filet 1000 g ze skórą
  • Sól 15 g morska
  • Cukier trzcinowy 15 g
  • Cukier 15 g
  • Koperek ogrodowy świeży 20 g
Przyprawy
pieprz, skórka z cytryny, jałowiec
To będzie niezbędne
naczynie żaroodporne, słoiki, folia spożywcza

Wymieszaj sól, cukier trzcinowy, cukier biały, pół łyżki pieprzu, pół łyżki zmielonego jałowca, skórkę startą z jednej cytryny i posiekany koperek.

Łososia natrzyj przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym (większym) skórą do dołu. Następnie całość zawiń dość luźno folią spożywczą.

Na wierzch łososia postaw mniejsze naczynie żaroodporne, które dociąż słoikami napełnionymi wodą (możesz użyć również puszek z konserwami lub słoików z przetworami).

Łososia wstaw do lodówki na dwa dni, w międzyczasie przewrót≥ć go na drogą stronę i usuń powstały sok.

Po dwóch dniach wyjmij łososia z naczynia, zawiń w świeżą folię spożywczą i włóż do lodówki na jeszcze jeden dzień.

Następnie filet rozwiń z folii, ułóż na desce skórą do dołu, usuń nadmiar marynaty i pokrój łososia na cienkie plasterki.

Gravlax podany na drewnianej desce do krojenia.
Gravlax
Koszt przygotowania dania
67.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Gravlax - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gravlax

Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach rodzinnych lub okolicznościowych. Przygotowanie przystawki z łososia jest bardzo proste i szybkie. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować tą smaczną przekąskę. Produkty spożywcze niezbędne di wykonania potrawy to filet z łososia, sól morska, cukier trzcinowy, cukier, koperek, pieprz, skórka z cytryny i jałowiec.

A więc jak przygotować przystawkę jaką jest gravlax? Wymieszaj sól, cukier, pieprz, jałowiec, skórkę z cytryny i posiekany koperek. Surowego łososia natrzyj przyprawami i umieść w naczyniu żaroodpornym skórka do dołu. Całość zawiń folią spożywczą. Na naczynie żaroodporne postaw drugie naczynie obciążając je słoikami z wodą. Łososia wstaw do lodówki na dwa dni, w międzyczasie przewróć go na drugą stronę i usuń powstały sok. Po dwóch dniach wyjmij łososia i zawiń w nową folie spożywczą i włóż na jeszcze jeden dzień do lodówki. Następnie filet rozwiń z folii, ułóż na desce skórą do dołu, usuń nadmiar marynaty i pokrój  na cienkie plasterki.

Podsumowując przepis na łososia marynowanego w koperku i w cytrynie to prosta do przygotowania przystawka na zimno. Przystawkę najlepiej podawać z dodatkiem chrupiącej bagietki w formie bruschetty. Peklowanie łososia nadaje mu niezastąpionego pysznego smaku. Łosoś surowy w soli to inaczej gravlax. Łososia możemy zamarynować też w maggi. Przystawka sprawdzi się na imprezach organizowanych w domu dla znajomych lub dla rodziny. Gravlax często możemy spotkać na bankietach lub weselach właśnie w formie przystawki na zimno. Przystawka nadawać będzie się dla osób, które są na diecie bezglutenowej i na diecie niskowęglowodanowej. Dodatkowo łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie te z rodziny omega-3. Spożywanie tego składnika pokarmowego na odpowiednim poziomie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia w przyszłości.

Wartości odżywcze gravlax

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
179.66 kcal
179.66 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gravlax

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
592.16 mg
592.16 mg
Potas
385.83 mg
385.83 mg
Wapń
29.84 mg
29.84 mg
Magnez
90.38 mg
90.38 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.37 mg
Cynk
0.43 mg
0.43 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Mangan
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gravlax 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gravlax

Lista alergenów dla gravlax przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz, skórka z cytryny, jałowiec.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Cena przygotowania gravlax

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
1000 g
ze skórą
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
65.00
Za 1000 g
Sól
15 g
morska
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Cukier trzcinowy
15 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
76.00
Łączny koszt
67.20
Jak oceniasz przepis na gravlax
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób