Gołąbki z soczewicą
- Kapusta biała - 1 duża sztuka (1500 g)
- Ryż biały (400 g)
- Soczewica zielona (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Pieczarki - 20 dużych sztuk (600 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na gołąbki z soczewicą krok po kroku
Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości.
W osobnym garnku ugotuj ryż biały.
Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym.
Dodaj ugotowaną soczewicę, ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby.
Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj, aż liście zaczną odchodzić.
W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń, aby powstał ciasny pakunek.
Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.
Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj, aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.
Gotowe gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z soczewicą
Gołąbki z soczewicą to świetne danie bez dodatku mięsa. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są często podawane na obiad w naszych domach. Koniecznie wypróbuj wersji z soczewicą. Przepis na gołąbki z soczewicą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta biała, soczewica zielona, ryż biały, cebula, natka pietruszki, pieczarki, śmietana kremówka 30 %, bulion warzywny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić gołąbki z soczewicą? Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj ryż biały. Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby. Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj aż liście zaczną odchodzić. W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń aby powstał ciasny pakunek. Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut. Przygotuj sos do gołąbków: na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując jarskie gołąbki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne danie bez mięsa. Gołąbki wegetariańskie są dobre do spożycia przez 3-4 dni. Gołąbki możesz także mrozić lub przechowywać po za pasteryzowaniu w słoiku.
Alergeny w gołąbkach z soczewicą
Lista alergenów dla gołąbków z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze gołąbków z soczewicą
Gołąbki z soczewicą to doskonała propozycja na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.