Gołąbki z soczewicą

Opublikowano: 02.11.2021 r., 8:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z soczewicą w naczyniu
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki z soczewicą to doskonała propozycja na danie obiadowe bez dodatku mięsa. Gołąbki z soczewicą są pyszne i świetnie sprawdzają się z dodatkiem sosu pieczarkowego.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
409 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - 1 duża sztuka (1500 g)
  • Ryż biały (400 g)
  • Soczewica zielona (400 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Pieczarki - 20 dużych sztuk (600 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, brytfanna

Przepis na gołąbki z soczewicą krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości.

W osobnym garnku ugotuj ryż biały.

Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym.

Dodaj ugotowaną soczewicę, ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby.

Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj, aż liście zaczną odchodzić.

W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń, aby powstał ciasny pakunek.

Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.

Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj, aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.

Gotowe gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z soczewicą

Gołąbki z soczewicą to świetne danie bez dodatku mięsa. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są często podawane na obiad w naszych domach. Koniecznie wypróbuj wersji z soczewicą. Przepis na gołąbki z soczewicą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta biała, soczewica zielona, ryż biały, cebula, natka pietruszki, pieczarki, śmietana kremówka 30 %, bulion warzywny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić gołąbki z soczewicą? Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj ryż biały. Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby. Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj aż liście zaczną odchodzić. W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń aby powstał ciasny pakunek. Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut. Przygotuj sos do gołąbków: na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując jarskie gołąbki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne danie bez mięsa. Gołąbki wegetariańskie są dobre do spożycia przez 3-4 dni. Gołąbki możesz także mrozić lub przechowywać po za pasteryzowaniu w słoiku.

Alergeny w gołąbkach z soczewicą

Lista alergenów dla gołąbków z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gołąbków z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z soczewicą to doskonała propozycja na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
102.33
409.32
Białko (g)
3.11
12.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
12.75
50.99
Węglowodany przyswajalne (g)
11.12
44.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
6.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.62
18.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
11.51
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
6.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
4.71
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.26
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
2.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.67
118.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
108.01
432.04
Potas (mg)
144.33
577.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.12
68.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.98
179.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.75
42.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
3.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
1.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z soczewicą 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z soczewicą

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
1 duża sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Soczewica zielona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Pieczarki
600 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
87.50