Przepis na gołąbki z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, brytfanna

Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości.

W osobnym garnku ugotuj ryż biały.

Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym.

Dodaj ugotowaną soczewicę, ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby.

Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj, aż liście zaczną odchodzić.

W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń, aby powstał ciasny pakunek.

Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.

Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj, aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.

Gotowe gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Gołąbki z soczewicą podane w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki z soczewicą
Koszt przygotowania dania
70.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Gołąbki z soczewicą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z soczewicą

Gołąbki z soczewicą to świetne danie bez dodatku mięsa. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są często podawane na obiad w naszych domach. Koniecznie wypróbuj wersji z soczewicą. Przepis na gołąbki z soczewicą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta biała, soczewica zielona, ryż biały, cebula, natka pietruszki, pieczarki, śmietana kremówka 30 %, bulion warzywny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić gołąbki z soczewicą? Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli, gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj ryż biały. Cebulę obierz z łupiny i zeszklij na oleju rzepakowym. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem w miarę potrzeby. Z kapusty wytnij głąb. Umieść główkę kapusty w garnku i gotuj aż liście zaczną odchodzić. W każdym liściu umieszczaj farsz i zwiń aby powstał ciasny pakunek. Gotowe gołąbki umieść w brytfannie, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut. Przygotuj sos do gołąbków: na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż. Zalej całość śmietaną i gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując jarskie gołąbki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne danie bez mięsa. Gołąbki wegetariańskie są dobre do spożycia przez 3-4 dni. Gołąbki możesz także mrozić lub przechowywać po za pasteryzowaniu w słoiku.

Wartości odżywcze gołąbków z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
102.33 kcal
409.32 kcal
Białko
3.11 g
12.42 g

Węglowodany w gołąbkach z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.75 g
50.99 g
Węglowodany przyswajalne
11.12 g
44.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
6.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.62 g
18.48 g
Tłuszcze nasycone
2.79 g
11.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.74 g
6.97 g
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
4.71 g
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
2.26 g
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.08 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.67 mg
2.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.67 µg (mcg)
118.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
108.01 mg
432.04 mg
Potas
144.33 mg
577.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.12 mg
68.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
44.98 mg
179.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.75 mg
42.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
3.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
1.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z soczewicą 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z soczewicą

Lista alergenów dla gołąbków z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania gołąbków z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
1 duża sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Soczewica zielona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Pieczarki
600 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
87.50
Jak oceniasz przepis na gołąbki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób