Gołąbki z kaszą pęczak

Opublikowano: 04.05.2021 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kaszą pęczak podane są na białym, podłużnym talerzu. Gołąbki polane są sosem.
Gołąbki z kaszą pęczak
Gołąbki z kaszą pęczak to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić swój jadłospis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 80 min
504 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała 10 większych liści (700 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (200 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, miska

Przepis na gołąbki z kaszą pęczak krok po kroku

Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą na sitku.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Mięso mielone wymieszaj z nieugotowaną kaszą pęczak, posiekaną cebulą, jajkami, solą oraz pieprzem. Farsz odstaw do lodówki.

Z główki kapusty zdejmij delikatnie 10 większych liści. Następnie podgotuj je chwilę w osolonej, wrzącej wodzie.

Sparzone liście kapusty dokładnie osusz. Następnie z każdego z nich obetnij twardy rdzeń.

Na tak przygotowane liście rozłóż farszu następnie zwiń gołąbki (niezbyt ściśle, ponieważ kasza pod wpływem gotowania zwiększy swoją objętość).

W garnku ułóż kilka liści kapusty, dodaj kilka liści laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Następnie ułóż gołąbki i zalej je wrzącą wodą.

Gołąbki duś na małym ogniu przez około 80 minut.

Gotowe gołąbki możesz podawać z sosem pomidorowym i ugotowanymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą pęczak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą pęczak

Poznaj przepis na gołąbki z kaszą pęczak i mięsem mielonym. Z tego przepisu mogą skorzystać osoby, które są na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie bezmlecznej oraz niskotłuszczowej. Gołąbki z kaszą pęczak i warzywami są pieczone, dzięki temu możemy je spożywać będąc na diecie redukcyjnej. Gołąbki z pęczakiem nie są trudne w przygotowaniu. Produkty potrzebne do wykonania gołąbków to biała kapusta, mięso mielone, kasz jęczmienna, jajka, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Jak wykonać gołąbki? Kaszę opłucz pod wodą na sitku. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Mięso mielone wymieszaj z nieugotowaną kaszą, posiekaną cebula, jajkami, solą oraz pieprzem. Farsz odstaw do lodówki. Sparzone liście kapusty dokładnie osusz i odetnij z nich twardy rdzeń. Na liście nałóż farsz, następnie zwiń gołąbki. W garnku ułóż kilka liści kapusty, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Ułóż gołąbki i zalej wrzątkiem. Gołąbki duś na małym ogniu przez około 80 minut. Po tym czasie gotowe gołąbki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków i sosu pomidorowego.

Kasza jęczmienna to doskonałe źródło wielu witamin z grupy B - szczególnie tych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza zawiera spore ilości witaminy B3, która uczestniczy w przemianach węglowodanów i bierze udział w produkcji krwinek czerwonych. Dodatkowo produkt ten dostarcza witaminy A, E i K oraz manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku czy miedzi. Kasza dostarcza również sporych ilości błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Podsumowując gotowe gołąbki możesz podawać z sosem pomidorowym, ugotowanymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Jeżeli gołąbki mają być wersja mniej kaloryczną podawaj je bez sosu. To danie pasować będzie na obiad z rodziną. Na pewno kojarzycie gołąbki z kaszą pęczak jako potrawa wigilijna. Na wigilii podawane są bez mięsa, jako gołąbki wigilijne z kaszą pęczak i z grzybami. Gołąbki to fajny przepis, który możemy dostosowywać do swoich potrzeb kulinarnych. Do gołąbków możemy robić farsze bez mięsne oraz w wersji z mięsem.

Alergeny w gołąbkach z kaszą pęczak

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą pęczak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą pęczak

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z kaszą pęczak to doskonała propozycja na smaczny obiad lda osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Użycie kaszy pęczak (zamiast ryżu) znacząco obniża indeks glikemiczny potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
148.53
505.00
Białko (g)
7.96
27.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
12.80
43.53
Węglowodany przyswajalne (g)
9.67
32.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.13
10.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
7.43
25.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
11.61
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
13.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
10.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
2.73
Cholesterol (mg)
47.78
162.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
13.85
47.09
Witamina B6 (mg)
0.22
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.95
Witamina C (mg)
16.59
56.41
Retinol (µg (mcg))
11.55
39.28
Tiamina (mg)
0.28
0.96
Ryboflawina (mg)
0.14
0.47
Niacyna (mg)
2.03
6.91
Foliany (µg (mcg))
27.50
93.49
Beta karoten (µg (mcg))
22.11
75.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
36.29
123.37
Potas (mg)
216.32
735.50
Wapń (mg)
30.60
104.03
Fosfor (mg)
108.43
368.68
Magnez (mg)
22.37
76.07
Żelazo (mg)
0.92
3.13
Cynk (mg)
1.12
3.82
Miedź (mg)
0.08
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą pęczak 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kaszą pęczak

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
700 g
10 większych liści
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kasza jęczmienna pęczak
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
33.00