Gołąbki bez mięsa

Opublikowano: 28.12.2021 r., 19:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki bez mięsa podane w żeliwnej patelni z dodatkiem sosu.
Gołąbki bez mięsa
Gołąbki bez mięsa to doskonała propozycja na jarski obiad dla całej rodziny. Gołąbki przygotowuje się na bazie ryżu i warzyw. Koniecznie wypróbuj to pyszne wegetariańskie danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
415 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (500 g)
  • Ryż biały (500 g)
  • Marchewka 3 średnie sztuki (400 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (30 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na gołąbki bez mięsa krok po kroku

Kapustę białą umieść w mikrofali i ustaw czas na 13 minut.

Po tym czasie kapusta jest miękka i nadaje się do przygotowania gołąbków.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Obierz marchew, pietruszkę i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj marchew i pietruszkę, smaż przez 5 minut.

Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

Liście kapusty odetnij nożem i każdy z nich faszeruj ryżem z warzywami.

Gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym i dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy z wodą oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków bez mięsa

Gołąbki bez mięsa to doskonała propozycja na pyszne jarskie danie obiadowe dla całej rodziny. Wegetariańskie gołąbki przygotować można z ryżem białym lub kaszą, niezbędnym dodatkiem są warzywa korzeniowe. Przepis na gołąbki bez mięsa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, natka pietruszki, przecier pomidorowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane.

Jak zrobić gołąbki bez mięsa? Kapustę białą umieść w mikrofali i ustaw czas na 13 minut. Po tym czasie kapusta jest miękka i nadaje się do przygotowania gołąbków. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchew, pietruszkę i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj marchew i pietruszkę, smaż przez 5 minut. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Liście kapusty odetnij nożem i każdy z nich faszeruj ryżem z warzywami. Gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym i dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy z wodą oraz liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.

Ryż biały jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Ryż jest zbożem niezawierającym glutenu. Jest łatwo strawny, dlatego polecany jest dla osób z problemami żołądkowymi. Biały ryż jest pozbawiony prawie całkowicie błonnika i składników mineralnych.

Podsumowując pyszne jarskie gołąbki wspaniale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Gołąbki nie zawierają mięsa, więc możesz je podać podczas imprezy dla osób na diecie wegetariańskiej. Dobre gołąbki w sosie pomidorowym możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz je także zamrozić, należy je jednak obgotować przed mrożeniem. Farsz do gołąbków bez mięsa możesz przygotować na bazie kaszy jęczmiennej. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać jako zabawę z dziećmi w kuchni.

Alergeny w gołąbkach bez mięsa

Lista alergenów dla gołąbków bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze gołąbków bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki bez mięsa są bardzo dobrym danie jarskim. Potrawy bez mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryż jest głównie źródłem węglowodanów prostych, nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
138.38
415.15
Białko (g)
2.38
7.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
22.93
68.79
Węglowodany przyswajalne (g)
20.89
62.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
6.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.48
13.45
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
9.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
4.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
3.61
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.63
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.20
36.59
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
178.17
534.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.93
41.79
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.81
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.50
100.49
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.76
2.29
Foliany (µg (mcg))
26.95
80.84
Beta karoten (µg (mcg))
1449.95
4349.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
50.67
152.00
Potas (mg)
210.08
630.23
Wapń (mg)
28.04
84.12
Fosfor (mg)
45.91
137.73
Magnez (mg)
16.76
50.29
Żelazo (mg)
0.57
1.71
Cynk (mg)
0.45
1.35
Miedź (mg)
0.10
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez mięsa 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków bez mięsa

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ryż biały
500 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Marchewka
400 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
200 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Przecier pomidorowy z solą
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
38.30