Gofry bąbelkowe
- Mąka pszenna typ 500 - 5 szklanek (1000 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Żółtko jajka (10 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia (50 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (600 g)
- Maliny (500 g)
- Jabłko - 5 średnich sztuk (700 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Przepis na gofry bąbelkowe krok po kroku
W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy.
Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj.
Dodaj do żółtek i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry.
Jabłka pokrój w kostkę.
Jogurt grecki wymieszaj z miodem.
Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.
Więcej informacji na temat gofrów bąbelkowych
Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są zazwyczaj jako deser z lodami, bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami. Gofry bąbelkowe w takim wydaniu są bardzo kaloryczne i nie powinniśmy ich spożywać zbyt często. Jednak możesz przygotować mniej kaloryczną wersję modnego deseru w domu i podać je na śniadanie. Do zrobienia gofrów potrzebne będzie specjalna gofrownica, którą można zakupić w sklepie internetowym. Przepis na gofry bąbelkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia ciasta na gofry potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mleko, masło, jogurt grecki, miód, maliny, jabłko, orzechy włoskie.
Jak zrobić gofry bąbelkowe? W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy. Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry. Jabłka pokrój w kostkę. Jogurt grecki wymieszaj z miodem. Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.
Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Żółtka jaj dodane do gofrów są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żółtka zawierają także luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne do prawidłowego widzenia.
Podsumowując prosty przepis na gofry przygotuj podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Gofry są bardzo szybkie do zrobienia i dobre na śniadanie czy deser. Przygotowana w domu gofry możesz zrobić w wersji zawierającej mniej kalorii. Pyszne gofry możesz przechowywać przez 2 dni. Lecz najlepsze są jeszcze ciepłe i chrupiące wyjęte bezpośrednio z gofrownicy.
Alergeny w gofrach bąbelkowych
Lista alergenów dla gofrów bąbelkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze gofrów bąbelkowych
Gofry bąbelkowe to słodki wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Gofry nie są dobrym pomysłem na danie dla diabetyków. Gofry zawierają mniej kalorii niż tradycyjne gofry z lodami i bitą śmietaną i mogą być dobrym deserem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
masło,
maliny,
jabłko,
orzechy włoskie,
orzechy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.