Gofry bąbelkowe

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry bąbelkowe z owocami.
Gofry bąbelkowe
Gofry bąbelkowe to doskonała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Gofry można podać także w wersji bardziej kalorycznej na deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
478 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 szklanek (1000 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Żółtko jajka (10 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (50 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (600 g)
  • Maliny (500 g)
  • Jabłko - 5 średnich sztuk (700 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, gofrownica bąbelkowa

Przepis na gofry bąbelkowe krok po kroku

W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy.

Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj.

Dodaj do żółtek i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry.

Jabłka pokrój w kostkę.

Jogurt grecki wymieszaj z miodem.

Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.

Jak oceniasz przepis na gofry bąbelkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gofrów bąbelkowych

Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są zazwyczaj jako deser z lodami, bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami. Gofry bąbelkowe w takim wydaniu są bardzo kaloryczne i nie powinniśmy ich spożywać zbyt często. Jednak możesz przygotować mniej kaloryczną wersję modnego deseru w domu i podać je na śniadanie. Do zrobienia gofrów potrzebne będzie specjalna gofrownica, którą można zakupić w sklepie internetowym. Przepis na gofry bąbelkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia ciasta na gofry potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mleko, masło, jogurt grecki, miód, maliny, jabłko, orzechy włoskie.

Jak zrobić gofry bąbelkowe? W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy. Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry. Jabłka pokrój w kostkę. Jogurt grecki wymieszaj z miodem. Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.

Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Żółtka jaj dodane do gofrów są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żółtka zawierają także luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne do prawidłowego widzenia.

Podsumowując prosty przepis na gofry przygotuj podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Gofry są bardzo szybkie do zrobienia i dobre na śniadanie czy deser. Przygotowana w domu gofry możesz zrobić w wersji zawierającej mniej kalorii. Pyszne gofry możesz przechowywać przez 2 dni. Lecz najlepsze są jeszcze ciepłe i chrupiące wyjęte bezpośrednio z gofrownicy.

Alergeny w gofrach bąbelkowych

Lista alergenów dla gofrów bąbelkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze gofrów bąbelkowych

na 100g gotowej potrawy

Gofry bąbelkowe to słodki wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Gofry nie są dobrym pomysłem na danie dla diabetyków. Gofry zawierają mniej kalorii niż tradycyjne gofry z lodami i bitą śmietaną i mogą być dobrym deserem dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
239.37
478.74
Białko (g)
6.63
13.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
32.78
65.55
Węglowodany przyswajalne (g)
31.20
62.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.76
19.52
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
9.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.20
10.40
Cholesterol (mg)
65.09
130.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
62.59
125.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
60.42
120.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.56
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
1.81
3.61
Foliany (µg (mcg))
53.25
106.49
Beta karoten (µg (mcg))
20.10
40.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
13.70
27.41
Potas (mg)
248.32
496.64
Wapń (mg)
98.69
197.38
Fosfor (mg)
181.89
363.78
Magnez (mg)
23.32
46.64
Żelazo (mg)
1.86
3.72
Cynk (mg)
0.69
1.38
Miedź (mg)
0.15
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów bąbelkowych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów bąbelkowych

Koszt składników
94.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
5 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Żółtko jajka
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Jogurt grecki pełnotłusty
600 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 600 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Jabłko
700 g
5 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
94.60