Garus
- Jabłko - 3 średnie sztuki (500 g)
- Gruszka - 3 średnie sztuki (500 g)
- Śliwki - 10 dużych sztuk (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
- Rodzynki (130 g)
Przepis na garus krok po kroku
Obierz jabłka i gruszki ze skórki.
Pokrój na mniejsze kawałki.
Ze śliwek wyjmij pestki.
W garnku umieść owoce razem z rodzynkami, cukier i wlej litr wody.
Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
W misce wymieszaj mąkę z wodą i wlej do zupy, zagotuj.
Zblenduj zupę, dodaj cynamon.
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki.
Zupę podawaj w głęboki talerzu z ziemniakami.
Więcej informacji na temat garusu
Garus to pyszna zupa podawana najczęściej w wigilię. Przygotować można ją na bazie świeżych lub suszonych owoców oraz korzennych przypraw. Nieodłącznym dodatkiem do zupy są gotowane ziemniaki, niektóre przepisy zawierają w sobie ziemniaki ze skwarkami z cebuli. Pomysł na zupę ze śliwek możesz wykorzystać poza okresem świąt i podać zupę z makaronem zamiast ziemniaków. Przepis na zupę garus jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy na święta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki, cukier, mąka ziemniaczana, ziemniaki, cynamon.
Jak zrobić zupę garus? Obierz jabłka i gruszki ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Ze śliwek wyjmij pestki. W garnku umieść owoce razem z rodzynkami, cukier i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. W misce wymieszaj mąkę z wodą i wlej do zupy, zagotuj. Zblenduj zupę, dodaj cynamon. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Zupę podawaj w głęboki talerzu z ziemniakami.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C.
Podsumowując, tradycyjna wigilijna zupa doskonale sprawdzi się podana na święta. Sprawdzony przepis na zupę gwarantuje, że owocowa zupa będzie pyszna. Najlepsza zupa wigilijna jest dobra do spożycia przez 3-4 dni.
Alergeny w garusie
Lista alergenów dla garusu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na garus
Wartości odżywcze garusu
Garus to bardzo zdrowa zupa owocowa. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz pektyn i kwasów owocowych zawartych w owocach. Możesz posłodzić ją ksylitolem, wówczas będzie ona miała mniej kalorii.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.