Galart ze stópek

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny galart z wieprzowych nóżek
Galart ze stópek
Galart ze stópek to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galart na bazie drobiowych nóżek jest doskonałym źródłem kolagenu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
125 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kurze łapki (800 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Seler korzeniowy (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek konserwowy (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ocet spirytusowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galart ze stópek krok po kroku

Kurze łapki umieść w garnku i wlej wodę (około 2 litrów).

Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Odcedź bulion i wlej do garnka.

Dodaj pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka.

Obierz marchew i seler.

Pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.

Do bulionu dodaj także ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.

Wystudź bulion i dodaj do niego kukurydzę, ocet i groszek.

Wlej galaretę do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galart ze stópek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat galartu ze stópek

Galart ze stópek to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanego dania. Smaczna galareta na bazie nóżek z kury nie zawiera dodatku żelatyny. Przepis na galart ze stópek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia galarety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurze łapki, pierś z kurczaka, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, majeranek.

Jak zrobić galart ze stópek? Kurze łapki umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Odcedź bulion i wlej do garnka. Dodaj pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Obierz marchew i seler. Pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Do bulionu dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Wystudź bulion i dodaj do niego kukurydzę, ocet i groszek. Wlej galaretę do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując smaczna galareta świetnie sprawdzi się podana jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Galareta na imprezę może być przygotowana także z nóżek wieprzowych. Przystawka jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w galarcie ze stópek

Lista alergenów dla galartu ze stópek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galartu ze stópek

na 100g gotowej potrawy

Galart ze stópek to bardzo dobre źródło naturalnie występującego kolagenu. Galart zawiera także sporą ilość białka i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Galart zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego.

Szacunkowy indeks glikemiczny galartu ze stópek 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galartu ze stópek

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurze łapki
800 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 800 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Seler korzeniowy
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Koszt składników
44.50