Frykadelki
- Mięso mielone z kurczaka (800 g)
- Jajko (2 szt.)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Płatki owsiane (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Ser żółty (100 g)
Przepis na frykadelki krok po kroku
Płatki owsiane umieść w misce, wlej ciepłe mleko i odstaw na 10 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Do miski dodaj mięso mielone.
Pieczarki zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.
Wystudź pieczarki i dodaj do mięsa.
Zetrzyj ser na tarce i dodaj do reszty składników.
Wbij jajka do miski, dopraw całość solą i pierzem.
Farsz wymieszaj dokładnie.
Formuj małe pulpety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat frykadelków
Frykadelki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Drobiowe kotleciki z kurczaka to świetny pomysł na pyszną przekąskę lub danie na grilla. Frykadelki to małe pulpeciki smażone lub pieczone w piekarniku. Przepis na frykadelki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z kurczaka, cebula, pieczarki, ser żółty, jajko, płatki owsiane, mleko, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić frykadelki? Płatki owsiane umieść w misce, wlej ciepłe mleko i odstaw na 10 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Do miski dodaj mięso mielone. Pieczarki zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Wystudź pieczarki i dodaj do mięsa. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do reszty składników. Wbij jajka do miski, dopraw całość solą i pierzem. Farsz wymieszaj dokładnie. Formuj małe pulpety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Alergeny w frykadelki
Lista alergenów dla frykadelków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser żółty
Wartości odżywcze frykadelków
Frykadelki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Frykadelki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.