Przepis na frykadelki krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Płatki owsiane umieść w misce, wlej ciepłe mleko i odstaw na 10 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Do miski dodaj mięso mielone.

Pieczarki zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.

Wystudź pieczarki i dodaj do mięsa.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do reszty składników.

Wbij jajka do miski, dopraw całość solą i pierzem.

Farsz wymieszaj dokładnie.

Formuj małe pulpety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Frykadelki podane na drewnianej desce do krojenia.
Frykadelki
Koszt przygotowania dania
23.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
548 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Frykadelki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frykadelki

Frykadelki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Drobiowe kotleciki z kurczaka to świetny pomysł na pyszną przekąskę lub danie na grilla. Frykadelki to małe pulpeciki smażone lub pieczone w piekarniku. Przepis na frykadelki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z kurczaka, cebula, pieczarki, ser żółty, jajko, płatki owsiane, mleko, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić frykadelki? Płatki owsiane umieść w misce, wlej ciepłe mleko i odstaw na 10 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Do miski dodaj mięso mielone. Pieczarki zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Wystudź pieczarki i dodaj do mięsa. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do reszty składników. Wbij jajka do miski, dopraw całość solą i pierzem. Farsz wymieszaj dokładnie. Formuj małe pulpety i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Wartości odżywcze frykadelków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
199.63 kcal
548.97 kcal
Białko
10.13 g
27.85 g

Węglowodany w frykadelki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
5.62 g
15.46 g
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
13.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
2.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
15.31 g
42.09 g
Tłuszcze nasycone
3.29 g
9.04 g
Tłuszcze nienasycone
12.02 g
33.05 g
Tłuszcze jednonasycone
8.53 g
23.46 g
Tłuszcze wielonasycone
3.49 g
9.59 g
Cholesterol
59.67 mg
164.09 mg

Witaminy w przepisie na frykadelki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
18.88 µg (mcg)
51.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.38 mg
3.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.76 µg (mcg)
51.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
7.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.71 µg (mcg)
29.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.14 µg (mcg)
3.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frykadelki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
75.01 mg
206.28 mg
Potas
312.03 mg
858.08 mg
Wapń
54.42 mg
149.65 mg
Fosfor
150.21 mg
413.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.54 mg
56.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
2.02 mg
Cynk
1.14 mg
3.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frykadelków 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frykadelki

Lista alergenów dla frykadelków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser żółty

Cena przygotowania frykadelków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
800 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 800 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Płatki owsiane
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na frykadelki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób