Dupa pawiana

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dupa pawiana podane na białej paterze.
Dupa pawiana
Dupa pawiana to ciasto o śmiesznej nazwie przygotowane na bazie biszkoptu z dodatkiem ciepłych lodów. Ciasto podaje się na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
637 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Ciepłe lody (300 g)
  • Galaretka (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Serek homogenizowany (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na dupa pawiana krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową.

Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź biszkopt i wyjmij go z blaszki.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Wystudź i schłodź w lodówce, aż zacznie tężeć.

Do miski wlej śmietanę, dodaj serek homogenizowany i zmiksuj.

Wlej tężejącą galaretkę i zmiksuj.

Na biszkopcie ułóż ciepłe lody i zalej je masą z serka.

Schłodź w lodówce.

Rozpuść czekoladę mleczną w garnku i dodaj do niej masło.

Wymieszaj dokładnie i polej wierzch ciasta.

Ciasto podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na dupa pawiana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,8% osób

Więcej informacji na temat dupy pawiana

Dupa pawiana to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Nazwa ciasta nie zachęca do jego przygotowania, lecz jest ona bardzo smaczne i ma delikatną konsystencję. Przepis na dupę pawiana jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, ciepłe lody, serek homogenizowany, galaretka cytrynowa, śmietanka kremówka, czekolada mleczna, masło.

Jak zrobić ciasto dupa pawiana? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową, przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź biszkopt i wyjmij go z blaszki. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Wystudź i schłodź w lodówce, aż zacznie tężeć. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek homogenizowany i zmiksuj. Wlej tężejącą galaretkę i zmiksuj. Na biszkopcie ułóż ciepłe lody i zalej je masą z serka. Schłodź w lodówce. Rozpuść czekoladę mleczną w garnku i dodaj do niej masło. Wymieszaj dokładnie i polej wierzch ciasta.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto jest doskonałe na deser dla całej rodziny. Polewa czekoladowa może zostać przygotowana także z czekolady gorzkiej. Biszkopty można przygotować w wersji czekoladowej. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Galaretki cytrynowe można zamienić także na inne owocowe galaretki.

Alergeny w dupie pawiana

Lista alergenów dla dupy pawiana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • ciepłe lody
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze dupy pawiana

na 100g gotowej potrawy

Dupa pawiana to słodkie ciasto przygotowane w domu, które zawiera dużą ilość cukru. Podnosi on bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
260.04
637.10
Białko (g)
7.42
18.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
35.16
86.14
Węglowodany przyswajalne (g)
35.13
86.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
9.97
24.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.89
19.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
5.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
39.45
96.65
Szacunkowy indeks glikemiczny dupy pawiana 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dupy pawiana

Koszt składników
1476.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ciepłe lody
300 g
361.00
Za 90,0 g
Liczba opakowań 4
1203.33
Za 300 g
Galaretka
150 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Serek homogenizowany
500 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
9.33
Za 500 g
Koszt składników
1476.30