Drożdżowe całuski serowe z jagodami
- Jagody (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
- Drożdże suche (5 g)
- Cukier (12 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na drożdżowe całuski serowe z jagodami krok po kroku
Na początku należy zrobić ciasto. Mąkę, drożdże, cukier, serek, miękkie masło oraz jajko zagnieć na ciasto. To ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk.
Ciasto od razu po zagnieceniu rozwałkuj cienko (na maksymalnie 1 centymetr grubości). Wytnij niewielkie kółeczka (wielkość może być dowolna, np. 5-7 cm). Należy pamiętać, że te ciasteczka są nadziewane i powinno być miejsce na owoce.
Na każde kółko wyłóż na środek jagody. Złóż je jak pierogi, ale nie sklejaj brzegów.
Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ciasteczka od razu w 210 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Biszkopt z budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Tarta bezglutenowa
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Ciasto z jagodami
Więcej informacji na temat drożdżowych całusków serowych z jagodami
Krucho-drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, pieczone ciasteczka.
Te ciasteczka są cudowne. Najlepsze w nich jest to, że nie trzeba tutaj czekać aż ciasto wyrośnie. Można je od razu kształtować w malutkie ciasteczko. Te ciasteczka wymagają jednak chwili na zrobienie całusków – robi się je podobnie do pierogów, z tą różnicą, że brzegi całusków nie są sklejane. Posyp cukrem pudrem i spróbuj jakie są pyszne.
Alergeny w drożdżowych całuskach serowych z jagodami
Lista alergenów dla drożdżowych całusków serowych z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżowych całusków serowych z jagodami
Ten przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Te ciasteczka są pieczone, dzięki czemu ogranicza się ilość tłuszczu.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
-
jagody,
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.