Drożdżowe całuski serowe z jagodami

Opublikowano: 29.05.2021 r., 19:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżowe całuski serowe z jagodami
Drożdżowe całuski serowe z jagodami
Drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka drożdżowe z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, pieczone ciasteczka.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
184 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jagody (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
  • Drożdże suche (5 g)
  • Cukier (12 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na drożdżowe całuski serowe z jagodami krok po kroku

Na początku należy zrobić ciasto. Mąkę, drożdże, cukier, serek, miękkie masło oraz jajko zagnieć na ciasto. To ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk.

Ciasto od razu po zagnieceniu rozwałkuj cienko (na maksymalnie 1 centymetr grubości). Wytnij niewielkie kółeczka (wielkość może być dowolna, np. 5-7 cm). Należy pamiętać, że te ciasteczka są nadziewane i powinno być miejsce na owoce.

Na każde kółko wyłóż na środek jagody. Złóż je jak pierogi, ale nie sklejaj brzegów.

Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ciasteczka od razu w 210 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na drożdżowe całuski serowe z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat drożdżowych całusków serowych z jagodami

Krucho-drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, pieczone ciasteczka.

Te ciasteczka są cudowne. Najlepsze w nich jest to, że nie trzeba tutaj czekać aż ciasto wyrośnie. Można je od razu kształtować w malutkie ciasteczko. Te ciasteczka wymagają jednak chwili na zrobienie całusków – robi się je podobnie do pierogów, z tą różnicą, że brzegi całusków nie są sklejane. Posyp cukrem pudrem i spróbuj jakie są pyszne.

Alergeny w drożdżowych całuskach serowych z jagodami

Lista alergenów dla drożdżowych całusków serowych z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżowych całusków serowych z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Te ciasteczka są pieczone, dzięki czemu ogranicza się ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
307.59
184.56
Białko (g)
5.99
3.60
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.09
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
33.14
19.88
Węglowodany przyswajalne (g)
31.83
19.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
17.01
10.20
Tłuszcze nasycone (g)
11.31
6.79
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
3.42
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.83
2.90
Brak danych dla: cukier, serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
0.52
Brak danych dla: cukier, serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.71
38.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
143.20
85.92
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.05
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.37
1.42
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.06
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
0.39
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.92
83.95
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.22
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.12
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.64
1.58
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.73
47.84
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.75
23.25
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
13.63
8.18
Potas (mg)
71.61
42.97
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.35
13.41
Fosfor (mg)
50.51
30.31
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.78
13.67
Żelazo (mg)
2.68
1.61
Cynk (mg)
0.38
0.23
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowych całusków serowych z jagodami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżowych całusków serowych z jagodami

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
250 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
350 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 350 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
12 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Serek homogenizowany waniliowy
150 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
1.93
Za 150 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
40.90