Curry z dyni
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Dynia (700 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Cebula - 1 mała cebula (50 g)
- Cebula czerwona - 1 mała czerwona cebula (50 g)
- Sok z limonki - 3 łyżeczki (15 ml)
- Olej kokosowy - 2 łyżki (24 ml)
- Czerwona pasta curry - 2 łyżeczki (20 g)
Przepis na curry z dyni krok po kroku
Dynię opłucz, osusz, podziel na ćwiartki. Pozbądź się pestek i obierz dynię. Miąższ z dyni pokrój w kostkę.
Mięso z piersi kurczaka opłucz, osusz i oczyść z błonek. Następnie pokrój w paseczki. Pokrojone mięso posyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Obie cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku umieść 1 łyżkę oleju kokosowego i dobrze go rozgrzej. Dodaj cebule i podsmażaj je przez ok. 3-4 min. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dodaj pastę curry. Wymieszaj, dodaj dynie i ponownie wymieszaj. Podsmażaj wszystko ok. 5 min, a potem wlej mleczko kokosowe i 1/2 szklanki wody. Duś pod przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 10-15 min).
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Następnie wrzuć tam kurczaka i dobrze go obsmaż.
Przysmażone kurczaka dodaj do dyni (pamiętaj o tym, aby zebrać wszystkie smaki z patelni).
Całość gotuj jeszcze ok. 5-10 minut, aby zredukować sos. Na koniec dodaj sok z limonki.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Zupa curry
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat curry z dyni
Curry z dyni to danie łatwe do przygotowania. Można je zrobić z przysmażoną piersią kurczaka, ale jeśli zdecydujesz się na zrezygnowanie z mięsa, to wtedy otrzymasz wegetariańskie curry z dyni. Jeżeli lubisz azjatyckie smaki, ten przepis jest dla ciebie!
Jak zrobić to danie? Warto zacząć od dyni. Trzeba pozbyć się z niej pestek i ją obrać, a potem pokroić na kawałki. Następne w kolejności jest mięso. Można przyprawić je przyprawą do kurczaka, ale wystarczy sól i pieprz. Przed rozpoczęciem gotowania należy jeszcze pokroić cebulkę.
Olej kokosowy trzeba dobrze rozgrzać, a potem można dorzucić do niego cebulkę. Gdy się dobrze zeszkli, można dodać czosnek. Pamiętaj, że czosnek bardzo szybko robi się gorzki, więc wystarczy go podsmażyć 1-2 min, ale nie więcej. Następnie cebulę i czosnek trzeba obtoczyć w paście curry, a potem to wszystko wymieszać z dynią. Gdy dynia się podsmaży, można zalać ją mlekiem kokosowym i wodą. Zamiast wody możesz dodać więcej mleka. Całość trzeba dusić, aż dynia zrobi się miękka. W zależności od gatunku dyni czas ten może być dłuższy lub krótszy. Gdy dynia będzie już dobra, można dodać do niej kurczaka. Na końcu warto dodać sok z cytryny lub limonki.
Ten przepis na curry z mlekiem kokosowym i dynią możesz tak zmodyfikować, aby danie pasowało do twojego gustu smakowego. Możesz zdecydować się na dowolną dynię. Curry będzie dobre zarówno z dyni piżmowej, jak i dyni Hokkaido. Mleko kokosowe możesz zmienić na słodką śmietanę. Możesz też przygotować curry z dyni i soczewicy.
Jeżeli zrezygnujesz z dodania kurczaka i zrobisz wegetariańskie curry, to dodatkowo możesz pokusić się na przygotowanie zupy krem. Wystarczy, że wszystkie składniki dobrze ze sobą zblendujesz za pomocą zwykłego, ręcznego blendera.
Zamiast gotowej pasty curry możesz zdecydować się na własną mieszankę przypraw. Odpowiednia będzie świeża papryczka chili, imbir, cynamon oraz kurkuma. Ilość wody możesz dostosować do swoich potrzeb. Jeżeli chcesz gęstszą masę, wody dodaj mniej, a gdy chcesz uzyskać zupę, wlej jej więcej.
Alergeny w curry z dyni
Lista alergenów dla curry z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze curry z dyni
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.