Przepis na cukinia w cieście naleśnikowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Cukinię umyj i osusz, pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia. Wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj całość rózgą.

Zamocz cukinię w cieście i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Często zadawane pytania

cukinia w cieście naleśnikowym
Cukinia w cieście naleśnikowym
Koszt przygotowania dania
5.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Cukinia w cieście naleśnikowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii w cieście naleśnikowym

Pyszna cukinia w cieście naleśnikowym jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię w cieście naleśnikowym, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka pszenna, cukinia, masło klarowane, jajka, mleko i proszek do pieczenia. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Jest on tak samo wartościowy, jak zwykłe mleko. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Zatem, jak zrobić cukinię w cieście naleśnikowym?

Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Plastry cukinii zamocz w cieście i usmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.

Nasza smaczna cukinia jest dobra na obiad i nie tylko. Mój prosty przepis to idealny pomysł na posiłek lub szybki lunch.

Wartości odżywcze cukinii w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
126.52 kcal
126.52 kcal
Białko
4.54 g
4.54 g

Węglowodany w cukinii w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
15.39 g
15.39 g
Węglowodany przyswajalne
14.82 g
14.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.50 g
5.50 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
3.63 g
Tłuszcze nienasycone
1.87 g
1.87 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
1.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
40.89 mg
40.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cukinia w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
64.93 µg (mcg)
64.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
9.73 mg
9.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
58.92 µg (mcg)
58.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Niacyna
1.37 mg
1.37 mg
Foliany
42.54 µg (mcg)
42.54 µg (mcg)
Beta karoten
72.70 µg (mcg)
72.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinia w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
23.11 mg
23.11 mg
Potas
334.08 mg
334.08 mg
Wapń
95.36 mg
95.36 mg
Fosfor
165.43 mg
165.43 mg
Magnez
18.98 mg
18.98 mg
Żelazo
1.37 mg
1.37 mg
Cynk
0.53 mg
0.53 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w cieście naleśnikowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla cukinii w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania cukinii w cieście naleśnikowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na cukinia w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób