Ciasto ze słonecznikiem prażonym

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto słonecznikowe na talerzyku
Ciasto ze słonecznikiem prażonym
Ciasto ze słonecznikiem prażonym to wspaniała propozycja na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie smakuje podane jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
759 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
  • Cukier (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym krok po kroku

Do miski wbij jajka. Dodaj 150 g cukru i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź.

Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Na patelnię wsyp 100 g cukru i podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje.

Zdejmij z ognia i wlej 50 ml śmietanki na patelnię, wymieszaj.

Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj.

W misce umieść 250 ml śmietanki i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę.

Ciasto przekrój na dwa blaty.

Przełóż je kremem śmietanowym.

Na wierzch wyłóż słonecznik i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem prażonym

Ciasto ze słonecznikiem prażonym to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszny placek przełożony kremem z mascarpone jest wilgotny i lekko czekoladowy. Przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, cukier, śmietana kremówka, serek mascarpone, masło, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem prażonym? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź. Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj. Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj. W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę. Ciasto przekrój na pół. Przełóż je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż słonecznik i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.

Podsumowując smaczny placek sprawdzi się podany na wiele różnych okazji. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania i można je wzbogacić dodatkiem dżemu porzeczkowego. Placek jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zamiast słonecznika, wykorzystać można także siekane orzechy lub nasiona sezamu.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem prażonym

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem prażonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem prażonym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ze słonecznikiem prażonym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
389.73
759.96
Białko (g)
7.43
14.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
29.94
58.37
Węglowodany przyswajalne (g)
28.50
55.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
27.45
53.53
Tłuszcze nasycone (g)
17.56
34.23
Tłuszcze nienasycone (g)
9.90
19.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
26.80
52.27
Wapń (mg)
96.26
187.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
3.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem prażonym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze słonecznikiem prażonym

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
51.10