Przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wbij jajka. Dodaj 150 g cukru i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź.

Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Na patelnię wsyp 100 g cukru i podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje.

Zdejmij z ognia i wlej 50 ml śmietanki na patelnię, wymieszaj.

Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj.

W misce umieść 250 ml śmietanki i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę.

Ciasto przekrój na dwa blaty.

Przełóż je kremem śmietanowym.

Na wierzch wyłóż słonecznik i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto ze słonecznikiem prażonym podane na talerzyku.
Ciasto ze słonecznikiem prażonym
Koszt przygotowania dania
29.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
759 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasto ze słonecznikiem prażonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście ze słonecznikiem prażonym

Ciasto ze słonecznikiem prażonym to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszny placek przełożony kremem z mascarpone jest wilgotny i lekko czekoladowy. Przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, cukier, śmietana kremówka, serek mascarpone, masło, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem prażonym? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź. Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj. Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj. W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę. Ciasto przekrój na pół. Przełóż je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż słonecznik i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.

Podsumowując smaczny placek sprawdzi się podany na wiele różnych okazji. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania i można je wzbogacić dodatkiem dżemu porzeczkowego. Placek jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zamiast słonecznika, wykorzystać można także siekane orzechy lub nasiona sezamu.

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem prażonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
389.73 kcal
759.96 kcal
Białko
7.43 g
14.50 g

Węglowodany w cieście ze słonecznikiem prażonym

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
29.94 g
58.37 g
Węglowodany przyswajalne
28.50 g
55.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
2.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
27.45 g
53.53 g
Tłuszcze nasycone
17.56 g
34.23 g
Tłuszcze nienasycone
9.90 g
19.30 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze słonecznikiem prażonym

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
26.80 mg
52.27 mg
Wapń
96.26 mg
187.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.98 mg
3.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem prażonym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem prażonym

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem prażonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło

Cena przygotowania ciasta ze słonecznikiem prażonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
51.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem prażonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób