Ciasto ze słonecznikiem
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (10 g)
- Cukier (160 g)
- Budyń (proszek) (240 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Kajmak (460 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
- Masło (430 g)
Przepis na ciasto ze słonecznikiem krok po kroku
Na początku białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której następnie powoli dodajemy żółtka i cukier (150 g). Składniki miksujemy do połączenia się.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Mieszankę przesiewamy przez sito do masy z białek. Ponowie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przekładamy do blaszki do pieczenia. Ciasto trzymamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na patelni rozpuszczamy masło (30 g). Dodajemy słonecznik i cukier. Prażymy go na złoty kolor.
Pozostałe masło ucieramy na puszystą masę. Następie dodajemy kajmak i dalej miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy 3/4 prażonych nasion słonecznika. Masę mieszamy szpatułką.
Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą część dokładnie rozsmarowujemy 3/4 kremu. Przykrywamy go drugą częścią biszkoptu.
Górę ciasta smarujemy pozostałym krem. Całość posypujemy równomiernie pozostałymi ziarnami słonecznika.
Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Fondant czekoladowy
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem
Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z biszkoptem czekoladowym i kremem karmelowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której następnie powoli dodajemy żółtka i cukier (150 g). Składniki miksujemy do połączenia się. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. Mieszankę przesiewamy przez sito do masy z białek. Ponowie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do blaszki do pieczenia. Ciasto trzymamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło (30 g). Dodajemy słonecznik i cukier. Prażymy go na złoty kolor. Pozostałe masło ucieramy na puszystą masę. Następie dodajemy kajmak i dalej miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy 3/4 prażonych nasion słonecznika. Masę mieszamy szpatułką. Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą część dokładnie rozsmarowujemy 3/4 kremu. Przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta smarujemy pozostałym krem. Całość posypujemy równomiernie pozostałymi ziarnami słonecznika. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na placek ze słonecznikiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto biszkoptowe ze słonecznikiem prażonym i kajmakiem odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście ze słonecznikiem
Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
budyń,
kakao,
słonecznik,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.