Przepis na ciasto z truskawkami na oleju krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 5 szt.
- Olej rzepakowy 120 ml
- Jogurt grecki pełnotłusty 120 g
- Truskawki 600 g
- Proszek do pieczenia 20 g
- Czekolada gorzka 120 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż masa będzie biała.
Dodaj olej, jogurt grecki, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
Truskawki wy szypułkuj i pokrój na ćwiartki.
Posiekaj czekoladę.
Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto pokrój, dopiero gdy wystygnie.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami

(liczba kalorii)
Ciasto z truskawkami na oleju - cechy przepisu
Więcej o cieście z truskawkami na oleju
Ciasto z truskawkami na oleju jest łatwe i szybkie do przygotowania. Prosty przepis doskonale sprawdzi się na deser podczas rodzinnych obiadów lub bardziej uroczystych kolacji. Przepis na ciasto z truskawkami na oleju jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, truskawki, olej rzepakowy, jajka, jogurt grecki, proszek do pieczenia, czekolada gorzka.
Jak zrobić ciasto z truskawkami na oleju? Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż masa będzie biała. Dodaj olej, jogurt grecki, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Truskawki wy szypułkuj i pokrój na ćwiartki. Posiekaj czekoladę. Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto pokrój, dopiero gdy wystygnie.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami, sezon na truskawki trwa w Polsce jedynie 6 tygodni, dlatego należy z nich korzystać w miarę możliwości. Świeże truskawki są znacznie smaczniejsze niż mrożone. Mrożone wykorzystać można do ciast i koktajli mlecznych. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wspiera także naszą odporność oraz chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując dobre ciasto truskawkowe na oleju z czekoladą świetnie komponuje się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto możesz podać jako słodkie drugie śniadanie z kubkiem gorącego kakao.
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami na oleju
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w cieście z truskawkami na oleju
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na ciasto z truskawkami na oleju
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z truskawkami na oleju
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z truskawkami na oleju
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty