Ciasto z ryżem preparowanym

Opublikowano: 02.02.2022 r., 19:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż preparowany na ciasto
Ciasto z ryżem preparowanym
Ciasto z ryżem preparowanym to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Czas ubijania i Mieszanie i łączenie 45 min
415 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Ryż biały preparowany (100 g)
  • Herbatniki (50 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Żelatyna 1 łyżka (10 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (90 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 26 cm, miska

Przepis na ciasto z ryżem preparowanym krok po kroku

Ryż preparowany mieszajmy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g).

Dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem preparowanym.

W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponowie całość miksujemy.

Masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.

Deser odstawiamy do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto z ryżem preparowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z ryżem preparowanym

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kajmaku i ryżu preparowanego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z ryżem preparowanym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ryż preparowany mieszamy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g). Następnie dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem. W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w ciepłej wodzie. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponownie całość miksujemy. Na koniec masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Deser odstawiamy do lodówki.

Sprawdzony przepis na ciasto z ryżem preparowanym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z żelatyny, która posiadają wiele wartości odżywczych. Jest to białko zwierzęce, które pochodzi od kolagenu. Żelatyna posiada wysokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Produkt ma zastosowanie jako stabilizator, zagęszczacz, środek zwilżający lub emulgator. Natomiast w przemyśle farmaceutycznym może być wykorzystany między innymi do powlekania tabletek. Sprawdza się również doskonale w kosmetyce, ponieważ dodawana jest do szamponów, odżywek lub antyperspirantów, dzięki czemu chroni naszą skórę przed drażniącym działaniem niektórych składników.

Ciasto z kajmakiem i ryżem preparowanym odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z ryżem preparowanym

Lista alergenów dla ciasta z ryżem preparowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • kajmak
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze ciasta z ryżem preparowanym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinno być spożywane okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
346.57
415.88
Białko (g)
6.05
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
30.23
36.28
Węglowodany przyswajalne (g)
29.88
35.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
22.36
26.83
Tłuszcze nasycone (g)
18.89
22.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
4.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
115.94
139.13
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z ryżem preparowanym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z ryżem preparowanym

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały preparowany
100 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 100 g
Herbatniki
50 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
90 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 g
Koszt składników
40.90