Przepis na ciasto z ryżem preparowanym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, tortownica 26 cm, miska

Ryż preparowany mieszajmy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g).

Dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem preparowanym.

W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponowie całość miksujemy.

Masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.

Deser odstawiamy do lodówki.

Ryż preparowany na ciasto
Ciasto z ryżem preparowanym
Koszt przygotowania dania
29.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Ciasto z ryżem preparowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z ryżem preparowanym

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kajmaku i ryżu preparowanego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z ryżem preparowanym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ryż preparowany mieszamy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g). Następnie dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem. W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w ciepłej wodzie. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponownie całość miksujemy. Na koniec masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Deser odstawiamy do lodówki.

Sprawdzony przepis na ciasto z ryżem preparowanym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z żelatyny, która posiadają wiele wartości odżywczych. Jest to białko zwierzęce, które pochodzi od kolagenu. Żelatyna posiada wysokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Produkt ma zastosowanie jako stabilizator, zagęszczacz, środek zwilżający lub emulgator. Natomiast w przemyśle farmaceutycznym może być wykorzystany między innymi do powlekania tabletek. Sprawdza się również doskonale w kosmetyce, ponieważ dodawana jest do szamponów, odżywek lub antyperspirantów, dzięki czemu chroni naszą skórę przed drażniącym działaniem niektórych składników.

Ciasto z kajmakiem i ryżem preparowanym odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z ryżem preparowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
346.57 kcal
415.88 kcal
Białko
6.05 g
7.27 g

Węglowodany w cieście z ryżem preparowanym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
30.23 g
36.28 g
Węglowodany przyswajalne
29.88 g
35.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
0.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
22.36 g
26.83 g
Tłuszcze nasycone
18.89 g
22.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.47 g
4.16 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z ryżem preparowanym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
115.94 mg
139.13 mg
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z ryżem preparowanym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z ryżem preparowanym

Lista alergenów dla ciasta z ryżem preparowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • kajmak
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania ciasta z ryżem preparowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały preparowany
100 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 100 g
Herbatniki
50 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
90 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 g
Koszt składników
40.90
Jak oceniasz przepis na ciasto z ryżem preparowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób