Przepis na ciasto z ryżem preparowanym krok po kroku
- Ryż biały preparowany 100 g
- Herbatniki 50 g
- Kajmak 500 g
- Mascarpone 250 g
- Śmietanka kremowa 30% 500 g
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
- Żelatyna 10 g 1 łyżka
- Orzechy arachidowe (ziemne) 90 g
Ryż preparowany mieszajmy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g).
Dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem preparowanym.
W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponowie całość miksujemy.
Masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Deser odstawiamy do lodówki.
-
Serniczki na zimno
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Ciasto oreo
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Semifreddo
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto na zimno
-
Sernik na zimno z malinami
-
Ciasto arbuz
-
Sernik oreo na zimno
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasta na zimno

(liczba kalorii)
Ciasto z ryżem preparowanym - cechy przepisu
Więcej o cieście z ryżem preparowanym
Pyszne ciasto z ryżem preparowanym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kajmaku i ryżu preparowanego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z ryżem preparowanym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ryż preparowany mieszamy z kajmakiem oraz orzeszkami ziemnymi (45 g). Następnie dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie układamy na nie masę z ryżem. W osobnej misce śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ponownie całość miksujemy do połączenia się składników. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w ciepłej wodzie. Wlewamy ją do masy z mascarpone. Ponownie całość miksujemy. Na koniec masę przekładamy na blaszkę. Na koniec górę ciasta posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Deser odstawiamy do lodówki.
Sprawdzony przepis na ciasto z ryżem preparowanym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z żelatyny, która posiadają wiele wartości odżywczych. Jest to białko zwierzęce, które pochodzi od kolagenu. Żelatyna posiada wysokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Produkt ma zastosowanie jako stabilizator, zagęszczacz, środek zwilżający lub emulgator. Natomiast w przemyśle farmaceutycznym może być wykorzystany między innymi do powlekania tabletek. Sprawdza się również doskonale w kosmetyce, ponieważ dodawana jest do szamponów, odżywek lub antyperspirantów, dzięki czemu chroni naszą skórę przed drażniącym działaniem niektórych składników.
Ciasto z kajmakiem i ryżem preparowanym odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze ciasta z ryżem preparowanym
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w cieście z ryżem preparowanym
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z ryżem preparowanym
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z ryżem preparowanym
Lista alergenów dla ciasta z ryżem preparowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- kajmak
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)