Przepis na szpajza krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Oddziel białka od żółtek.

Białka utrzyj na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Dodaj żółtka i utrzyj.

Do masy wlej wystudzoną żelatynę.

Dodaj wódkę, kakao i zmiksuj.

Posiekaj orzechy.

Masę na deser umieść w pucharkach.

Na wierzch dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy i rodzynki.

Deser schłodź w lodówce.

Szpajza podana w małej miseczce.
Szpajza
Koszt przygotowania dania
28.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
782 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Szpajza - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szpajzie

Szpajza to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Szpajza to deser pochodzący ze śląska, który podaje się na zimno. Deser przygotowuje się na bazie jajek z dodatkiem żelatyny. Przepis na szpajzę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, żelatyna, wódka, kakao, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.

Jak zrobić szpajzę? Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Oddziel białka od żółtek. Białka utrzyj na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj żółtka i utrzyj. Do masy wlej wystudzoną żelatynę. Dodaj wódkę, kakao i zmiksuj. Posiekaj orzechy. Masę na deser umieść w pucharkach. Na wierzch dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy i rodzynki. Deser schłodź w lodówce.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te, pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując szpejza czekoladowa to wspaniały deser na zimno. Szpejza cytrynowa to bardziej orzeźwiający wybór dla osób nielubiących zbyt słodkich deserów. Żelatyna dodana do deseru pozwala zachować jego gęstą konsystencję. Śląski deser jest pyszny i doskonały na imprezę. Jest łatwy do zrobienia i można go przygotować z pomocą dzieci. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze szpajzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
313.01 kcal
782.52 kcal
Białko
10.28 g
25.69 g

Węglowodany w szpajzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
35.71 g
89.27 g
Węglowodany przyswajalne
31.13 g
77.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.58 g
11.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
15.65 g
39.13 g
Tłuszcze nasycone
8.13 g
20.33 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
18.80 g
Tłuszcze jednonasycone
5.97 g
14.91 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
3.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
146.14 mg
365.36 mg

Witaminy w przepisie na szpajza

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
62.95 µg (mcg)
157.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.62 mg
1.54 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D
0.79 µg (mcg)
1.96 µg (mcg)
Witamina E
1.80 mg
4.50 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
62.86 µg (mcg)
157.14 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.59 mg
Niacyna
0.45 mg
1.11 mg
Foliany
21.77 µg (mcg)
54.42 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten
0.98 µg (mcg)
2.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szpajza

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
68.04 mg
170.11 mg
Potas
306.07 mg
765.18 mg
Wapń
44.41 mg
111.03 mg
Fosfor
162.76 mg
406.90 mg
Magnez
52.85 mg
132.12 mg
Żelazo
2.30 mg
5.74 mg
Cynk
1.23 mg
3.08 mg
Miedź
0.51 mg
1.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpajzie

Lista alergenów dla szpajzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania szpajzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Wódka
50 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na szpajza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób