Szybkie ciasto z galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (225 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
- Galaretka - 2 opakowania (140 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na szybkie ciasto z galaretką krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je w plasterki. Następnie ułóż je na upieczonym cieście.
Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.
- Ciasto z truskawkami
- Placek z truskawkami
- Tarta z truskawkami
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Sernikobrownie z truskawkami
- Biszkopt z truskawkami
- Ciasto ucierane z truskawkami
- Naked cake
- Tort truskawkowy
- Kruszon
- Sernik na zimno z galaretką
- Rolada biszkoptowa
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Kruche ciasto z truskawkami
- Ciasto z truskawkami i budyniem
- Prosty sernik na zimno
- Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z galaretką
Szybkie ciasta z galaretką to pomysł na jeden z najszybszych, ale również przepysznych deserów dla całej rodziny. Są proste, jednak niebanalne. Wspaniale ozdobią stoły, nie tylko podczas specjalnych okazji, ale również w trakcie zwykłych dni. Będą świetnym wyborem również do popołudniowej kawy. Na pewno pokochają je wszyscy miłośnicy łatwych przepisów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasta z galaretką, by były nie tylko proste, ale również naprawdę smaczne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobry piekarnik i mikser. Bazą jest bardzo prosty biszkopt, który zawsze się udaje, dlatego, przy jego przygotowaniu nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. To dlatego będzie wspaniałym wyborem również w awaryjnych sytuacjach. Zwłaszcza że do jego stworzenia używa się produktów, które zwykle znajdują się w każdym, nawet najmniejszym sklepie, a najczęściej nawet w domowej spiżarni. Biszkopt upieczony z tego przepisu jest bardzo puszysty, ma strukturę gąbki, dlatego stanowi wspaniałą bazę do każdego rodzaju dodatków, jednak to właśnie z zimną galaretką tworzy duet doskonały.
Ten placek to pomysł na pyszne ciasto nie tylko na co dzień, ale również na różnego rodzaju uroczystości. W dodatku jest bardzo uniwersalne, a w łatwy sposób można zmienić zupełnie jego smak, tak, że w ogóle się nie nudzi. Wystarczy tylko zastąpić smak galaretki innym, by uzyskać zupełnie nowy wypiek. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.
Przepisy na szybkie ciasta z galaretką zwykle są łatwe, jednak niezbyt efektowne. Natomiast ten jest świetnym sposobem na stworzenie prostego, ale niezwykle pysznego i pięknego deseru, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom. Najlepiej smakuje podane z owocami. Można wybierać do tego deseru świeże owoce, ale również użyć mrożonych. Należy jednak pamiętać, że nie sprawdzi się w nim kiwi czy ananas, które uniemożliwiają stężenie galaretki.
Alergeny w szybkim cieście z galaretką
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z galaretką
Ten deser, tak jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(116g)
Węglowodany
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy
(116g)
Składniki mineralne
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.