Szybkie ciasto z galaretką

Opublikowano: 13.01.2022 r., 13:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto z galaretką podane na małym talerzyku z owocami.
Szybkie ciasto z galaretką
Szybkie ciasta z galaretką to wybór idealnie dla osób, które szukają smacznego pomysłu na szybki deser. To z przepisu dodatkowo wspaniale prezentuje się na stole.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
251 kcal
Kcal w porcji
116 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (225 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (45 ml)
  • Galaretka 2 opakowania (140 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, miska, lodówka

Przepis na szybkie ciasto z galaretką krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.

Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.

Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je w plasterki. Następnie ułóż je na upieczonym cieście.

Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z galaretką

Szybkie ciasta z galaretką to pomysł na jeden z najszybszych, ale również przepysznych deserów dla całej rodziny. Są proste, jednak niebanalne. Wspaniale ozdobią stoły, nie tylko podczas specjalnych okazji, ale również w trakcie zwykłych dni. Będą świetnym wyborem również do popołudniowej kawy. Na pewno pokochają je wszyscy miłośnicy łatwych przepisów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasta z galaretką, by były nie tylko proste, ale również naprawdę smaczne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobry piekarnik i mikser. Bazą jest bardzo prosty biszkopt, który zawsze się udaje, dlatego, przy jego przygotowaniu nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. To dlatego będzie wspaniałym wyborem również w awaryjnych sytuacjach. Zwłaszcza że do jego stworzenia używa się produktów, które zwykle znajdują się w każdym, nawet najmniejszym sklepie, a najczęściej nawet w domowej spiżarni. Biszkopt upieczony z tego przepisu jest bardzo puszysty, ma strukturę gąbki, dlatego stanowi wspaniałą bazę do każdego rodzaju dodatków, jednak to właśnie z zimną galaretką tworzy duet doskonały.

Ten placek to pomysł na pyszne ciasto nie tylko na co dzień, ale również na różnego rodzaju uroczystości. W dodatku jest bardzo uniwersalne, a w łatwy sposób można zmienić zupełnie jego smak, tak, że w ogóle się nie nudzi. Wystarczy tylko zastąpić smak galaretki innym, by uzyskać zupełnie nowy wypiek. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.

Przepisy na szybkie ciasta z galaretką zwykle są łatwe, jednak niezbyt efektowne. Natomiast ten jest świetnym sposobem na stworzenie prostego, ale niezwykle pysznego i pięknego deseru, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom. Najlepiej smakuje podane z owocami. Można wybierać do tego deseru świeże owoce, ale również użyć mrożonych. Należy jednak pamiętać, że nie sprawdzi się w nim kiwi czy ananas, które uniemożliwiają stężenie galaretki.

Alergeny w szybkim cieście z galaretką

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, tak jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kcal)
216.39
251.01
Białko (g)
6.24
7.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany (g)
35.69
41.40
Węglowodany przyswajalne (g)
34.79
40.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz (g)
5.62
6.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
5.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.06
60.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.81
51.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód (mg)
24.58
28.52
Potas (mg)
142.87
165.73
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.03
38.32
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.86
98.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.14
16.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
1.75
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z galaretką 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z galaretką

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
32.70