Ciasto z delicjami i galaretką

Opublikowano: 19.12.2021 r., 13:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z delicjami i galaretką podane na paterze.
Ciasto z delicjami i galaretką
Ciasto z delicjami i galaretką to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie smakuje podane jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
433 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier - niepełna szklanka (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Delicje wedlowskie (200 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Żelatyna (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (350 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 20 cm, miska, rant do ciasta

Przepis na ciasto z delicjami i galaretką krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Rozpuść galaretkę w 500 ml gorącej wody, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody.

Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany.

Biszkopt przekrój na 2 części.

Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową.

Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto z delicjami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z delicjami i galaretką

Ciasto z delicjami i galaretką to doskonały pomysł na pyszne ciasto na zimno. Przepis na ciasto z delicjami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty z galaretką, galaretka, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka, żelatyna, dżem truskawkowy.

Jak zrobić ciasto z delicjami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany. Ciasto złóż w rancie cukierniczym. Biszkopt przekrój na 2 części. Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową. Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.

Ciasta z galaretką są świetną formą na przemycenie owoców do diety dzieci. Jeśli chcesz podać ciasto dzieciom, możesz ograniczyć ilość dodanego cukru, zamieniając go na ksylitol lub stewię. Ciasta z galaretką są bardzo kolorowe, a przez to bardziej atrakcyjne dla dzieci. Galaretkę możesz przygotować w domu, wystarczy sok owocowy, barwnik spożywczy i żelatyna. Galaretkę możesz posłodzić ksylitolem lub miodem. Galaretka przygotowana w domu jest zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki. Galaretkę możesz przygotować w silikonowych foremkach o różnych kształtach i polać ich wierzch rozpuszczoną czekoladą. Produkcja domowych łakoci może być sposobem na świetną zabawę z pociechami.

Podsumowując biszkopt z galaretką i delicjami świetnie sprawdzi się jako deser podczas rodzinnych spotkań. Dobre ciasto możesz przygotować z ulubioną galaretką. Ciekawym dodatkiem mogą być świeże owoce. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście z delicjami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z delicjami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Delicje wedlowskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z delicjami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z delicjami i galaretką jest słodkim wyrobem. Zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Szybko podnosi poziom cukru we krwi. Spożywanie tego typu wyrobów powinny ograniczać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
288.79
433.18
Białko (g)
8.42
12.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
42.62
63.93
Węglowodany przyswajalne (g)
33.55
50.32
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.48
14.23
Tłuszcze nasycone (g)
8.26
12.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
1.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
31.17
46.75
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z delicjami i galaretką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z delicjami i galaretką

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Delicje wedlowskie
200 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 2
6.12
Za 200 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
37.30