Przepis na ciasto z delicjami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 20 cm, miska, rant do ciasta

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Rozpuść galaretkę w 500 ml gorącej wody, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody.

Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany.

Biszkopt przekrój na 2 części.

Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową.

Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.

Ciasto z delicjami i galaretką podane na paterze.
Ciasto z delicjami i galaretką
Koszt przygotowania dania
26.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Ciasto z delicjami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z delicjami i galaretką

Ciasto z delicjami i galaretką to doskonały pomysł na pyszne ciasto na zimno. Przepis na ciasto z delicjami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty z galaretką, galaretka, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka, żelatyna, dżem truskawkowy.

Jak zrobić ciasto z delicjami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany. Ciasto złóż w rancie cukierniczym. Biszkopt przekrój na 2 części. Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową. Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.

Ciasta z galaretką są świetną formą na przemycenie owoców do diety dzieci. Jeśli chcesz podać ciasto dzieciom, możesz ograniczyć ilość dodanego cukru, zamieniając go na ksylitol lub stewię. Ciasta z galaretką są bardzo kolorowe, a przez to bardziej atrakcyjne dla dzieci. Galaretkę możesz przygotować w domu, wystarczy sok owocowy, barwnik spożywczy i żelatyna. Galaretkę możesz posłodzić ksylitolem lub miodem. Galaretka przygotowana w domu jest zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki. Galaretkę możesz przygotować w silikonowych foremkach o różnych kształtach i polać ich wierzch rozpuszczoną czekoladą. Produkcja domowych łakoci może być sposobem na świetną zabawę z pociechami.

Podsumowując biszkopt z galaretką i delicjami świetnie sprawdzi się jako deser podczas rodzinnych spotkań. Dobre ciasto możesz przygotować z ulubioną galaretką. Ciekawym dodatkiem mogą być świeże owoce. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze ciasta z delicjami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
288.79 kcal
433.18 kcal
Białko
8.42 g
12.62 g

Węglowodany w cieście z delicjami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
42.62 g
63.93 g
Węglowodany przyswajalne
33.55 g
50.32 g
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
0.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.48 g
14.23 g
Tłuszcze nasycone
8.26 g
12.39 g
Tłuszcze nienasycone
1.22 g
1.84 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z delicjami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
31.17 mg
46.75 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z delicjami i galaretką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z delicjami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z delicjami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Delicje wedlowskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z delicjami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Delicje wedlowskie
200 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 2
6.12
Za 200 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
37.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z delicjami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób