Ciasto z delicjami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier - niepełna szklanka (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Delicje wedlowskie (200 g)
- Galaretka (75 g)
- Żelatyna (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (350 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Przepis na ciasto z delicjami i galaretką krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Rozpuść galaretkę w 500 ml gorącej wody, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody.
Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany.
Biszkopt przekrój na 2 części.
Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową.
Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z delicjami i galaretką
Ciasto z delicjami i galaretką to doskonały pomysł na pyszne ciasto na zimno. Przepis na ciasto z delicjami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biszkopty z galaretką, galaretka, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka, żelatyna, dżem truskawkowy.
Jak zrobić ciasto z delicjami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Zacznij ubijać śmietanę i gdy lekko zgęstnieje, wlej rozpuszczoną żelatynę, miksuj do uzyskania sztywnej piany. Ciasto złóż w rancie cukierniczym. Biszkopt przekrój na 2 części. Pierwszą z nich posmaruj dżemem i wyłóż na niego masę śmietanową. Połóż drugi placek, wyłóż na nim delicje i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wyjmij ciasto z rantu i pokrój na porcje.
Ciasta z galaretką są świetną formą na przemycenie owoców do diety dzieci. Jeśli chcesz podać ciasto dzieciom, możesz ograniczyć ilość dodanego cukru, zamieniając go na ksylitol lub stewię. Ciasta z galaretką są bardzo kolorowe, a przez to bardziej atrakcyjne dla dzieci. Galaretkę możesz przygotować w domu, wystarczy sok owocowy, barwnik spożywczy i żelatyna. Galaretkę możesz posłodzić ksylitolem lub miodem. Galaretka przygotowana w domu jest zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki. Galaretkę możesz przygotować w silikonowych foremkach o różnych kształtach i polać ich wierzch rozpuszczoną czekoladą. Produkcja domowych łakoci może być sposobem na świetną zabawę z pociechami.
Podsumowując biszkopt z galaretką i delicjami świetnie sprawdzi się jako deser podczas rodzinnych spotkań. Dobre ciasto możesz przygotować z ulubioną galaretką. Ciekawym dodatkiem mogą być świeże owoce. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście z delicjami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z delicjami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Delicje wedlowskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z delicjami i galaretką
Ciasto z delicjami i galaretką jest słodkim wyrobem. Zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Szybko podnosi poziom cukru we krwi. Spożywanie tego typu wyrobów powinny ograniczać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.