Ciasto z daktyli
- Mąka orkiszowa - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Daktyle suszone (230 g)
- Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na ciasto z daktyli krok po kroku
Wlej mleko do garnka i zagotuj.
Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia.
Zblenduj na gładką masę.
Wbij jajka do miski i zmiksuj.
Dodaj mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę.
Posiekaj orzechy drobno.
Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta z daktyli
Ciasto z daktyli to wspaniały pomysł na zdrowe i słodkie ciasto, które nie zawiera cukru. Łatwe ciasto z daktyli można podać jako deser dla dzieci. Przepis na ciasto z daktyli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, daktyle jabłka, kakao, mleko, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasto z daktyli? Wlej mleko do garnka i zagotuj. Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia. Zblenduj na gładką masę. Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy drobno. Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka.
Podsumowując pyszne ciasto daktylowe to sprawdzony przepis na dietetyczny deser bez dodatku cukru. Ciasto jest dobre do spożycia od razy po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wierzch ciasta możesz udekorować czekoladą lub kakao z cynamonem.
Alergeny w cieście z daktyli
Lista alergenów dla ciasta z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta z daktyli
Ciasto z daktyli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto daktylowe zawiera węglowodany złożone, więc może być dobrym pomysłem dla osób z chorobami metabolizmu glukozy. Ciasto jest niskokaloryczne.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.