Ciasto z daktyli

Opublikowano: 07.03.2022 r., 9:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z daktyli na paterze
Ciasto z daktyli
Ciasto z daktyli to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto bez dodatku cukru. Zdrowe ciasto świetnie sprawdzi się dla gości będących na diecie redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
427 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa - 2 niepełne szklanki (350 g)
  • Daktyle suszone (230 g)
  • Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z daktyli krok po kroku

Wlej mleko do garnka i zagotuj.

Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia.

Zblenduj na gładką masę.

Wbij jajka do miski i zmiksuj.

Dodaj mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę.

Posiekaj orzechy drobno.

Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.

Jak oceniasz przepis na ciasto z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z daktyli

Ciasto z daktyli to wspaniały pomysł na zdrowe i słodkie ciasto, które nie zawiera cukru. Łatwe ciasto z daktyli można podać jako deser dla dzieci. Przepis na ciasto z daktyli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, daktyle jabłka, kakao, mleko, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto z daktyli? Wlej mleko do garnka i zagotuj. Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia. Zblenduj na gładką masę. Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy drobno. Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka.

Podsumowując pyszne ciasto daktylowe to sprawdzony przepis na dietetyczny deser bez dodatku cukru. Ciasto jest dobre do spożycia od razy po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wierzch ciasta możesz udekorować czekoladą lub kakao z cynamonem.

Alergeny w cieście z daktyli

Lista alergenów dla ciasta z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z daktyli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto daktylowe zawiera węglowodany złożone, więc może być dobrym pomysłem dla osób z chorobami metabolizmu glukozy. Ciasto jest niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
275.99
427.78
Białko (g)
7.75
12.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
33.60
52.09
Węglowodany przyswajalne (g)
27.48
42.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.13
9.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
14.17
21.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
4.11
Tłuszcze nienasycone (g)
11.52
17.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.65
81.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
26.62
41.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.64
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.37
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.88
40.11
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.00
29.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.17
11.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
27.41
42.48
Potas (mg)
415.34
643.77
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
128.38
198.98
Fosfor (mg)
223.99
347.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.28
56.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
2.96
Cynk (mg)
0.70
1.08
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z daktyli 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z daktyli

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
350 g
2 niepełne szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Daktyle suszone
230 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.17
Za 230 g
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
49.10