Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (1 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (500 g)
Przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką krok po kroku
Jajka rozdziel na białka i żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
Do białek dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę.
Upiecz spód w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Śmietanę ubij za pomocą miksera, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.
Wylej śmietanę na biszkopt i ułóż brzoskwinie pokrojone w plastry.
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i zalej nią ciasto.
Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc tak aby porządnie zastygło.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami i galaretką
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są lepsze niż wersja kupna. Tym bardziej że ciasto jest szybkie i łatwe przygotowaniu.
Zatem jak zrobić ciasto z brzoskwiniami i galaretką?
Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli mąka pszenna, kilka sztuk jajek i cukier. Dodatkowo do przygotowania kremu, wykorzystamy śmietanę kremówkę, owoce i galaretkę. Mój przepis zawsze powstaje błyskawicznie, ponieważ korzystam z galaretki typu instant oraz brzoskwiń w syropie. Jedna puszka spokojnie wystarczy. Nawet jeśli przygotowuje ciasto z brzoskwiniami i galaretką w sezonie letnim, gdy owoców jest pod dostatkiem, decyduje się na brzoskwinie w syropie, ponieważ one najlepiej sprawdzają się do wypieków. Skoro mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Zaczniemy od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli w misce. A żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną octu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę, najlepiej, gdy będzie ona wcześniej przesiana przez sito. Całą masę dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę. Warto wcześniej posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą, wtedy prawdopodobnie biszkopt nie przypali się i będzie łatwo odchodziło. Podczas pieczenia spodu przygotujemy krem. Śmietanę ubij za pomocą miksera, w międzyczasie dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Gdy śmietana przyjmie konsystencję kremu, przestań miksować. Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego krem i równomiernie rozsmaruj.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, stosując odpowiednie proporcje, następnie delikatnie ją ostudź. Na porcję delikatnego kremu ułóż pokrojone w paski brzoskwinie, a całość zalej galaretką. Ciasta nie będziemy już piec, tylko chłodzić w lodówce. Już po dwóch godzinach nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia. To wystarczający czas, aby galaretka stężała, a ciasto nie rozpadło się podczas krojenia. Jak widzisz mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką, to bardzo prosta sprawa, dlatego zachęcam Cię do przygotowania go w domu.
Alergeny w cieście z brzoskwiniami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.