Ciasto z agrestem
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Masło roślinne (150 g)
- Cukier (150 g)
- Agrest (200 g)
Przepis na ciasto z agrestem krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do składników dodaj miekkie masło i za pomocą dłoni wyrób ciasto, które powinno przypominać kruszonkę. Następnie do masy dodaj 100g cukru oraz opakowanie cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj produkty, aby powstała masa kruszona.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Blaszkę wyloz papierem do pieczenia, wsyp do niej połowę kruszonki i palcami ugnieć ją na dnie formy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i ciasto piecz około 15 minut.
Agrest umyj i delikatnie rozgnieć. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika, ułóż na nim owoce, posyp je cukrem i pozostałą kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut.
Po upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat ciasta z agrestem
Proste ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczny wypiek oraz dodatek do kawy i herbaty. Obecność agrestu sprawi, że ciasto będzie miało kwaskowatą nutę. Jest to doskonały wybór na spotkania rodzinne oraz spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto agrestowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Ten szybki i łatwy przepis to doskonały wybór, gdy spodziewasz się gości a nie masz czasu na przygotowywanie bardzo wymyślnego ciasta. Babka z agrestem to nie tylko puste kalorie, ale również źródło wielu składników odżywczych. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła roślinnego, cukru, agrestu, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Kruche ciasto możesz przygotować również z budyniem oraz dodatkiem agrestu.
Pyszne ciasto agrestowe zawiera w swoim składzie wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Agrest użyte do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.
Podsumowując kruchy placek z agrestem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Agrest użyte do przygotowania ciasta to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie pozytywnie wypływa na utrzymanie prawidłowych funkcji naszego organizmu. Ciasto to będzie doskonałym wyborem na zbilansowanej diecie wegetariańskiej oraz diecie redukcyjnej (pamiętaj jednak że jest to wypiek, który jest słodki, dlatego nie powinien występować w twojej diecie w nadmiarze).
Alergeny w cieście z agrestem
Lista alergenów dla ciasta z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z agrestem
Ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Deser ten świetnie smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.