Przepis na ciasto z agrestem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 750 200 g
  • Masło roślinne 150 g
  • Cukier 150 g
  • agrest 200 g
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do składników dodaj miekkie masło i za pomocą dłoni wyrób ciasto, które powinno przypominać kruszonkę. Następnie do masy dodaj 100g cukru oraz opakowanie cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj produkty, aby powstała masa kruszona.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Blaszkę wyloz papierem do pieczenia, wsyp do niej połowę kruszonki i palcami ugnieć ją na dnie formy.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i ciasto piecz około 15 minut.

Agrest umyj i delikatnie rozgnieć. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika, ułóż na nim owoce, posyp je cukrem i pozostałą kruszonką.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut.

Po upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto z agrestem podane na dekoracyjnym talerzyku.
Ciasto z agrestem
Koszt przygotowania dania
6.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Ciasto z agrestem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z agrestem

Proste ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczny wypiek oraz dodatek do kawy i herbaty. Obecność agrestu sprawi, że ciasto będzie miało kwaskowatą nutę. Jest to doskonały wybór na spotkania rodzinne oraz spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto agrestowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Ten szybki i łatwy przepis to doskonały wybór, gdy spodziewasz się gości a nie masz czasu na przygotowywanie bardzo wymyślnego ciasta. Babka z agrestem to nie tylko puste kalorie, ale również źródło wielu składników odżywczych. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła roślinnego, cukru, agrestu, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Kruche ciasto możesz przygotować również z budyniem oraz dodatkiem agrestu.

Pyszne ciasto agrestowe zawiera w swoim składzie wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Agrest użyte do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując kruchy placek z agrestem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Agrest użyte do przygotowania ciasta to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie pozytywnie wypływa na utrzymanie prawidłowych funkcji naszego organizmu. Ciasto to będzie doskonałym wyborem na zbilansowanej diecie wegetariańskiej oraz diecie redukcyjnej (pamiętaj jednak że jest to wypiek, który jest słodki, dlatego nie powinien występować w twojej diecie w nadmiarze).

Wartości odżywcze ciasta z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (140g)
Energia (kalorie)
284.14 kcal
397.80 kcal
Białko
3.74 g
5.23 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z agrestem

Na 100g
Na porcję (140g)
Węglowodany
44.97 g
62.96 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
43.06 g
60.28 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (140g)
Tłuszcz
10.24 g
14.33 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
4.44 g
Tłuszcze nienasycone
7.07 g
9.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.27 g
3.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.79 g
6.71 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z agrestem

Na 100g
Na porcję (140g)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
2.77 mg
3.88 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.22 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Foliany
54.21 µg (mcg)
75.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z agrestem

Na 100g
Na porcję (140g)
Sód
154.50 mg
216.30 mg
Potas
89.21 mg
124.90 mg
Wapń
12.07 mg
16.90 mg
Fosfor
36.29 mg
50.80 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
10.21 mg
14.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
1.92 mg
Cynk
0.28 mg
0.40 mg
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Mangan
0.27 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z agrestem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z agrestem

Lista alergenów dla ciasta z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania ciasta z agrestem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło roślinne
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
agrest
200 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
17.00
Łączny koszt
6.81
Jak oceniasz przepis na ciasto z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób