Ciasto z agrestem

Opublikowano: 29.07.2021 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z agrestem podane na dekoracyjnym talerzyku.
Ciasto z agrestem
Ciasto z agrestem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego i szybkiego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
397 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Masło roślinne (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Agrest (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na ciasto z agrestem krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do składników dodaj miekkie masło i za pomocą dłoni wyrób ciasto, które powinno przypominać kruszonkę. Następnie do masy dodaj 100g cukru oraz opakowanie cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj produkty, aby powstała masa kruszona.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Blaszkę wyloz papierem do pieczenia, wsyp do niej połowę kruszonki i palcami ugnieć ją na dnie formy.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i ciasto piecz około 15 minut.

Agrest umyj i delikatnie rozgnieć. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika, ułóż na nim owoce, posyp je cukrem i pozostałą kruszonką.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut.

Po upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z agrestem

Proste ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczny wypiek oraz dodatek do kawy i herbaty. Obecność agrestu sprawi, że ciasto będzie miało kwaskowatą nutę. Jest to doskonały wybór na spotkania rodzinne oraz spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto agrestowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Ten szybki i łatwy przepis to doskonały wybór, gdy spodziewasz się gości a nie masz czasu na przygotowywanie bardzo wymyślnego ciasta. Babka z agrestem to nie tylko puste kalorie, ale również źródło wielu składników odżywczych. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła roślinnego, cukru, agrestu, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Kruche ciasto możesz przygotować również z budyniem oraz dodatkiem agrestu.

Pyszne ciasto agrestowe zawiera w swoim składzie wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Agrest użyte do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując kruchy placek z agrestem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Agrest użyte do przygotowania ciasta to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie pozytywnie wypływa na utrzymanie prawidłowych funkcji naszego organizmu. Ciasto to będzie doskonałym wyborem na zbilansowanej diecie wegetariańskiej oraz diecie redukcyjnej (pamiętaj jednak że jest to wypiek, który jest słodki, dlatego nie powinien występować w twojej diecie w nadmiarze).

Alergeny w cieście z agrestem

Lista alergenów dla ciasta z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Deser ten świetnie smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
284.14
397.80
Białko (g)
3.74
5.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
44.97
62.96
Węglowodany przyswajalne (g)
43.06
60.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
2.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.24
14.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
4.44
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
9.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.27
3.18
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.79
6.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.12
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 750.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
4.29
6.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.91
11.08
Witamina E (mg)
0.95
1.33
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
2.77
3.88
Ryboflawina (mg)
0.16
0.22
Niacyna (mg)
2.24
3.14
Foliany (µg (mcg))
54.21
75.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
154.50
216.30
Potas (mg)
89.21
124.90
Wapń (mg)
12.07
16.90
Fosfor (mg)
36.29
50.80
Magnez (mg)
10.21
14.30
Żelazo (mg)
1.37
1.92
Cynk (mg)
0.28
0.40
Miedź (mg)
0.08
0.11
Mangan (mg)
0.27
0.38
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z agrestem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z agrestem

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło roślinne
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Agrest
200 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
17.00