Ciasto wiosenne

Opublikowano: 08.01.2024 r., 22:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto z wiosennymi owocami
Ciasto wiosenne
Ciasto wiosenne to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale bardzo eleganckich i pięknie się prezentujących wypieków. Przygotujesz je w kilka chwil.
Przygotowanie 45 min
699 kcal
Kcal w porcji
241 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Szpinak mrożony (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Borówka amerykańska (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, sitko

Przepis na ciasto wiosenne krok po kroku

Szpinak rozmroź i odciśnij na sitku.

Ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę.

Małym strumieniem wlewaj olej i dodaj szpinak.

Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia się składników.

Gotową masę wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 50 minut.

Przygotuj krem: śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.

Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.

Przełóż biszkopty kremem.

Udekoruj ciasto owocami.

Jak oceniasz przepis na ciasto wiosenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta wiosennego

Ciasto wiosenne to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale bardzo eleganckich i pięknie się prezentujących wypieków. Przygotujesz je w kilka chwil.

Przepis na ciasto wiosenne to doskonały pomysł na smaczny wypiek, który doskonale udekoruje stół na wiosenne przyjęcia, sprawdzi się również na Wielkanoc. Podstawą tego ciasta jest szpinakowy biszkopt, który, choć robiony na bazie warzyw, to jednak jest naprawdę słodki i smaczny. Wiele osób obawia się sięgania po szpinakowe ciasta, ze względu na obawy dotyczące smaku. Warto jednak zaryzykować i przekonać się, że to ciasto może naprawdę dobrze smakować! Zwłaszcza w towarzystwie pysznego kremu. W tym wypadku jest to krem na bazie śmietanki i mascarpone, jednak naprawdę sprawdzi się każdy. Dobrze jednak zadbać o to, by był odpowiednio słodki. Tak, by pasował do nieco kwaskowych owoców. To opcja dla wszystkich miłośników lekkiej słodyczy, z dużą dawką pięknych i efektownych warstw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto wiosenne, by było pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Bez problemu możesz zrobić go samemu z kilku prostych składników. Sprawdzi się do kawy, ale również na deser na przyjęcia. To smaczne ciasto wspaniale się prezentuje ze względu na duży dodatek szpinaku. To placek, który pasuje do wiosennego krajobrazu. Mnóstwo w nim zieleni i świeżości. Jeśli chcesz, by jeszcze bardziej przyciągało wzrok, możesz udekorować go kolorowymi owocami. Świetnie sprawdzą się truskawki, ale również maliny, jagody, czy wiśnie. To opcja na to, by przygotować naprawdę fantastyczny wypiek, w kilka chwil, który zachwyci miłośników szpinakowych ciast. Ten przepis pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. I choć ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwyca dlatego, że jest po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji składników, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Alergeny w cieście wiosennym

Lista alergenów dla ciasta wiosennego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta wiosennego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(241g)
Energia (kcal)
290.37
699.80
Białko (g)
4.51
10.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(241g)
Węglowodany (g)
24.14
58.17
Węglowodany przyswajalne (g)
23.38
56.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(241g)
Tłuszcz (g)
19.75
47.61
Tłuszcze nasycone (g)
11.55
27.84
Tłuszcze nienasycone (g)
8.20
19.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(241g)
Sód (mg)
35.12
84.63
Wapń (mg)
67.38
162.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
3.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wiosennego 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta wiosennego

Koszt składników
59.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
500 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
6 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
59.10