Ciasto wiosenne
- Szpinak mrożony (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier trzcinowy (250 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (50 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
Przepis na ciasto wiosenne krok po kroku
Szpinak rozmroź i odciśnij na sitku.
Ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę.
Małym strumieniem wlewaj olej i dodaj szpinak.
Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia się składników.
Gotową masę wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 50 minut.
Przygotuj krem: śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.
Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Przełóż biszkopty kremem.
Udekoruj ciasto owocami.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ciasta wiosennego
Ciasto wiosenne to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale bardzo eleganckich i pięknie się prezentujących wypieków. Przygotujesz je w kilka chwil.
Przepis na ciasto wiosenne to doskonały pomysł na smaczny wypiek, który doskonale udekoruje stół na wiosenne przyjęcia, sprawdzi się również na Wielkanoc. Podstawą tego ciasta jest szpinakowy biszkopt, który, choć robiony na bazie warzyw, to jednak jest naprawdę słodki i smaczny. Wiele osób obawia się sięgania po szpinakowe ciasta, ze względu na obawy dotyczące smaku. Warto jednak zaryzykować i przekonać się, że to ciasto może naprawdę dobrze smakować! Zwłaszcza w towarzystwie pysznego kremu. W tym wypadku jest to krem na bazie śmietanki i mascarpone, jednak naprawdę sprawdzi się każdy. Dobrze jednak zadbać o to, by był odpowiednio słodki. Tak, by pasował do nieco kwaskowych owoców. To opcja dla wszystkich miłośników lekkiej słodyczy, z dużą dawką pięknych i efektownych warstw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto wiosenne, by było pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Bez problemu możesz zrobić go samemu z kilku prostych składników. Sprawdzi się do kawy, ale również na deser na przyjęcia. To smaczne ciasto wspaniale się prezentuje ze względu na duży dodatek szpinaku. To placek, który pasuje do wiosennego krajobrazu. Mnóstwo w nim zieleni i świeżości. Jeśli chcesz, by jeszcze bardziej przyciągało wzrok, możesz udekorować go kolorowymi owocami. Świetnie sprawdzą się truskawki, ale również maliny, jagody, czy wiśnie. To opcja na to, by przygotować naprawdę fantastyczny wypiek, w kilka chwil, który zachwyci miłośników szpinakowych ciast. Ten przepis pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. I choć ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwyca dlatego, że jest po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji składników, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.
Alergeny w cieście wiosennym
Lista alergenów dla ciasta wiosennego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta wiosennego
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(241g)
Węglowodany
(241g)
Tłuszcze
(241g)
Składniki mineralne
(241g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.