Ciasto wegańskie bezglutenowe
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (400 g)
- Marchewka - 6 średnich marchewek (300 g)
- Mielone siemię lniane - 4 łyżki (40 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
Przepis na ciasto wegańskie bezglutenowe krok po kroku
Siemię lniane zalej ciepłą wodą (3/4 szklanki) i odstaw do napęcznienia.
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na tarce.,
W misce mikserem utrzyj spęczniałe siemię lniane z cukrem i olejem na puszystą masę.
Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj, następnie wsyp odciśniętą marchew, rozdrobnione orzechy, cynamon, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj.
Gotowe ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta wegańskiego bezglutenowego
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Smak ciasta został wzbogacony o przyprawy zawarte w przepisie, ale oczywiście możesz użyć innych wedle uznania.
Jak zrobić wegańskie ciasto bezglutenowe? Na początek należy zmielone siemię lniane należy zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Siemię lniane jest doskonałym spoidłem, które w pełni może zastąpić jajka. Następnie marchew należy zetrzeć na małych oczkach. W osobnej misce ucieramy na gładką masę napęczniałe siemię lniane z cukrem i olejem. Do puszystej masy dodajemy mąkę z proszkiem, wymieszaj. Następnie dodaj odciśniętą marchew, rozdrobnione orzechy, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis ciasto wegańskie bezglutenowe to doskonały pomysł na dobre i słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z mąki owsianej, który jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto zawiera duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K,D,E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka ma również niski indeks glikemiczny dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi mąki chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Pomysł na ciasto wegańskie bezglutenowe idealnie sprawdzi się jako dodatkowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na wegański deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto jest bardzo dobre w smaku, oraz bez glutenu, dzięki czemu jest bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię.
Alergeny w cieście wegańskim bezglutenowym
Lista alergenów dla ciasta wegańskiego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta wegańskiego bezglutenowego
Ciasto z produktów bezglutenowych jest bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na cukrzycę, a dodatkowo połączenie składników zawartych w przepisie ma dobry wpływ na nasze zdrowie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.