Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano: 08.02.2022 r., 9:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rabarbarowe ciasto z kruszonką
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i idealnie słodkim ciastem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 40 min
387 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (315 g)
  • Masło (215 g)
  • Cukier (230 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% (50 g)
  • Rabarbar (900 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Do miski dodaj masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.

Dodaj mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Wszystko posiekaj nożem przez chwilę.

Dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć ciasto dłoniami.

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż ciasto i dłoniami uformuj, by zakryło całe dno. Zrób parę nakłuć widelcem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, zrób nadzienie. Pokrój w kostkę umyty rabarbar. Duś go kilka minut na 15 g masła, dodaj łyżeczkę cynamonu oraz 50 g cukru (jeśli trzeba - dodaj więcej lub mniej).

Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Włóż ciasto z zamrażarki do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.

115 g mąki pszennej, 80 g cukru i 100 g masła zagnieć i zrób kruszonkę. Wstaw do zamrażalnika na czas pieczenia ciasta.

Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie, a wierzch posyp kruszonką.

Ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką

A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i idealnie słodkim ciastem. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem jest łatwy. Powstaje z niego dobry deser, który jest świetny dla miłośników rabarbaru. Smaczny sposób na wiosenno-letnie wypieki. Na pewno będzie smakował dzieciom. Ciasto oprószone cukrem pudrem to najlepsza słodycz, którą możesz upiec na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem – to bardzo prosty przepis.

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pyszne połączenie – ciasta półkruchego, nadzienia z rabarbaru oraz kruszonki. Bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem najlepszy będzie, gdy zrobisz go między majem a czerwcem – wtedy właśnie jest odpowiedni moment, ponieważ trwa sezon na rabarbar. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką może być też zrobione z użyciem domowych konfitur. Jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto w zimie, to będzie super opcją, by wykorzystać przetwory z sezonu. Będzie to tak samo smaczne. Jak zrobisz ciasto półkruche z rabarbarem, posyp je cukrem pudrem. To najlepsze połączenie, które jest bardzo smaczne.

Prosty przepis na dobre ciasto półkruche z rabarbarem robi się szybko, a efekt końcowy jest zadowalający. Jeżeli szukasz pysznego ciasta, które jest łatwe do zrobienia – spróbuj tego prostego przepisu. Jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Najpierw przygotuj ciasto kruche. W tym celu, w misce umieść masło i posiekaj je nożem, po czym dodaj mąkę, sól, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko ponownie chwilę siekaj nożem i dodaj jajko oraz śmietanę. Dłoniami zagnieć ciasto. Do tortownicy włóż papier do pieczenia, a następnie dno wyłóż ciastem. Wyrównaj dłoniami i zrób parę nakłuć widelcem. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój w kostkę i uduś go na maśle z cynamonem i cukrem. Powinien lekko zmięknąć. Do przepisu na ciasto półkruche z rabarbarem dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz. Jeśli nadzienie będzie dla Ciebie zbyt kwaśne – należy dodać więcej cukru. Ciasto kruche wyjmij z zamrażarki, wstaw do gorącego piekarnika i upiecz. Dobre jest zrobienie kruszonki w tym czasie, gdy piecze się spód. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i masło) zagnieć. Od razu wstaw do zamrażalnika, dopóki ciasto się piecze. Jak spód jest już podpieczony, wyłóż na niego nadzienie, a następnie posyp kruszonką. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i dalej piecz przez 20 minut.

Alergeny w cieście półkruchym z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z rabarbarem jest bogate w wiele składników odżywczych i witamin. Ciasta z rabarbarem nie powinny jeść osoby, które mają problemy z kamicą nerkową lub są chore na dnę moczanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
221.31
387.30
Białko (g)
3.61
6.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
28.52
49.91
Węglowodany przyswajalne (g)
27.60
48.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
10.91
19.10
Tłuszcze nasycone (g)
7.35
12.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
6.23
Cholesterol (mg)
38.77
67.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
93.41
163.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.10
7.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.22
156.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.32
Ryboflawina (mg)
0.12
0.21
Niacyna (mg)
1.33
2.33
Foliany (µg (mcg))
31.59
55.28
Beta karoten (µg (mcg))
50.95
89.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
10.82
18.94
Potas (mg)
183.01
320.27
Wapń (mg)
56.04
98.06
Fosfor (mg)
40.37
70.65
Magnez (mg)
13.68
23.94
Żelazo (mg)
1.17
2.04
Cynk (mg)
0.31
0.54
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Masło
215 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.38
Za 215 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Rabarbar
900 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 900 g
Koszt składników
33.70