Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (315 g)
- Masło (215 g)
- Cukier (230 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 12% (50 g)
- Rabarbar (900 g)
Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką krok po kroku
Do miski dodaj masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.
Dodaj mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Wszystko posiekaj nożem przez chwilę.
Dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć ciasto dłoniami.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż ciasto i dłoniami uformuj, by zakryło całe dno. Zrób parę nakłuć widelcem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, zrób nadzienie. Pokrój w kostkę umyty rabarbar. Duś go kilka minut na 15 g masła, dodaj łyżeczkę cynamonu oraz 50 g cukru (jeśli trzeba - dodaj więcej lub mniej).
Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Włóż ciasto z zamrażarki do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.
115 g mąki pszennej, 80 g cukru i 100 g masła zagnieć i zrób kruszonkę. Wstaw do zamrażalnika na czas pieczenia ciasta.
Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie, a wierzch posyp kruszonką.
Ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i idealnie słodkim ciastem. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem jest łatwy. Powstaje z niego dobry deser, który jest świetny dla miłośników rabarbaru. Smaczny sposób na wiosenno-letnie wypieki. Na pewno będzie smakował dzieciom. Ciasto oprószone cukrem pudrem to najlepsza słodycz, którą możesz upiec na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem – to bardzo prosty przepis.
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pyszne połączenie – ciasta półkruchego, nadzienia z rabarbaru oraz kruszonki. Bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem najlepszy będzie, gdy zrobisz go między majem a czerwcem – wtedy właśnie jest odpowiedni moment, ponieważ trwa sezon na rabarbar. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką może być też zrobione z użyciem domowych konfitur. Jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto w zimie, to będzie super opcją, by wykorzystać przetwory z sezonu. Będzie to tak samo smaczne. Jak zrobisz ciasto półkruche z rabarbarem, posyp je cukrem pudrem. To najlepsze połączenie, które jest bardzo smaczne.
Prosty przepis na dobre ciasto półkruche z rabarbarem robi się szybko, a efekt końcowy jest zadowalający. Jeżeli szukasz pysznego ciasta, które jest łatwe do zrobienia – spróbuj tego prostego przepisu. Jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Najpierw przygotuj ciasto kruche. W tym celu, w misce umieść masło i posiekaj je nożem, po czym dodaj mąkę, sól, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko ponownie chwilę siekaj nożem i dodaj jajko oraz śmietanę. Dłoniami zagnieć ciasto. Do tortownicy włóż papier do pieczenia, a następnie dno wyłóż ciastem. Wyrównaj dłoniami i zrób parę nakłuć widelcem. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój w kostkę i uduś go na maśle z cynamonem i cukrem. Powinien lekko zmięknąć. Do przepisu na ciasto półkruche z rabarbarem dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz. Jeśli nadzienie będzie dla Ciebie zbyt kwaśne – należy dodać więcej cukru. Ciasto kruche wyjmij z zamrażarki, wstaw do gorącego piekarnika i upiecz. Dobre jest zrobienie kruszonki w tym czasie, gdy piecze się spód. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i masło) zagnieć. Od razu wstaw do zamrażalnika, dopóki ciasto się piecze. Jak spód jest już podpieczony, wyłóż na niego nadzienie, a następnie posyp kruszonką. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i dalej piecz przez 20 minut.
Alergeny w cieście półkruchym z rabarbarem i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką
Ciasto z rabarbarem jest bogate w wiele składników odżywczych i witamin. Ciasta z rabarbarem nie powinny jeść osoby, które mają problemy z kamicą nerkową lub są chore na dnę moczanową.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.