Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Do miski dodaj masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.

Dodaj mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Wszystko posiekaj nożem przez chwilę.

Dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć ciasto dłoniami.

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż ciasto i dłoniami uformuj, by zakryło całe dno. Zrób parę nakłuć widelcem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, zrób nadzienie. Pokrój w kostkę umyty rabarbar. Duś go kilka minut na 15 g masła, dodaj łyżeczkę cynamonu oraz 50 g cukru (jeśli trzeba - dodaj więcej lub mniej).

Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Włóż ciasto z zamrażarki do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.

115 g mąki pszennej, 80 g cukru i 100 g masła zagnieć i zrób kruszonkę. Wstaw do zamrażalnika na czas pieczenia ciasta.

Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie, a wierzch posyp kruszonką.

Ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
Koszt przygotowania dania
17.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
77

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście półkruchym z rabarbarem i kruszonką

A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i idealnie słodkim ciastem. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem jest łatwy. Powstaje z niego dobry deser, który jest świetny dla miłośników rabarbaru. Smaczny sposób na wiosenno-letnie wypieki. Na pewno będzie smakował dzieciom. Ciasto oprószone cukrem pudrem to najlepsza słodycz, którą możesz upiec na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem – to bardzo prosty przepis.

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pyszne połączenie – ciasta półkruchego, nadzienia z rabarbaru oraz kruszonki. Bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem najlepszy będzie, gdy zrobisz go między majem a czerwcem – wtedy właśnie jest odpowiedni moment, ponieważ trwa sezon na rabarbar. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką może być też zrobione z użyciem domowych konfitur. Jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto w zimie, to będzie super opcją, by wykorzystać przetwory z sezonu. Będzie to tak samo smaczne. Jak zrobisz ciasto półkruche z rabarbarem, posyp je cukrem pudrem. To najlepsze połączenie, które jest bardzo smaczne.

Prosty przepis na dobre ciasto półkruche z rabarbarem robi się szybko, a efekt końcowy jest zadowalający. Jeżeli szukasz pysznego ciasta, które jest łatwe do zrobienia – spróbuj tego prostego przepisu. Jak zrobić ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Najpierw przygotuj ciasto kruche. W tym celu, w misce umieść masło i posiekaj je nożem, po czym dodaj mąkę, sól, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko ponownie chwilę siekaj nożem i dodaj jajko oraz śmietanę. Dłoniami zagnieć ciasto. Do tortownicy włóż papier do pieczenia, a następnie dno wyłóż ciastem. Wyrównaj dłoniami i zrób parę nakłuć widelcem. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój w kostkę i uduś go na maśle z cynamonem i cukrem. Powinien lekko zmięknąć. Do przepisu na ciasto półkruche z rabarbarem dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz. Jeśli nadzienie będzie dla Ciebie zbyt kwaśne – należy dodać więcej cukru. Ciasto kruche wyjmij z zamrażarki, wstaw do gorącego piekarnika i upiecz. Dobre jest zrobienie kruszonki w tym czasie, gdy piecze się spód. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i masło) zagnieć. Od razu wstaw do zamrażalnika, dopóki ciasto się piecze. Jak spód jest już podpieczony, wyłóż na niego nadzienie, a następnie posyp kruszonką. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i dalej piecz przez 20 minut.

Wartości odżywcze ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
221.31 kcal
387.30 kcal
Białko
3.61 g
6.31 g

Węglowodany w cieście półkruchym z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
28.52 g
49.91 g
Węglowodany przyswajalne
27.60 g
48.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
1.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.91 g
19.10 g
Tłuszcze nasycone
7.35 g
12.87 g
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
6.23 g
Cholesterol
38.77 mg
67.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
93.41 µg (mcg)
163.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.10 mg
7.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
89.22 µg (mcg)
156.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.21 mg
Niacyna
1.33 mg
2.33 mg
Foliany
31.59 µg (mcg)
55.28 µg (mcg)
Beta karoten
50.95 µg (mcg)
89.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
10.82 mg
18.94 mg
Potas
183.01 mg
320.27 mg
Wapń
56.04 mg
98.06 mg
Fosfor
40.37 mg
70.65 mg
Magnez
13.68 mg
23.94 mg
Żelazo
1.17 mg
2.04 mg
Cynk
0.31 mg
0.54 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście półkruchym z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta półkruchego z rabarbarem i kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Masło
215 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.38
Za 215 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Rabarbar
900 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 900 g
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób