Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
- Cukier (170 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Jabłko (600 g)
- Cynamon (5 g)
Przepis na ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem krok po kroku
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je obficie cynamonem.
Żółtka i białka oddziel do osobnych miseczek.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka poukładaj na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na prosty placek, który świetnie sprawdzi się na niedzielny deser. Jest łatwy, a przy tym naprawdę smaczny.
Przepis na ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to świetna opcja dla osób, które dopiero uczą się jak tworzyć wypieki. Jest prosty i pokazuje krok po kroku, jak się robi niezwykle łatwe ciasto z jabłkami. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.
Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem, by powstało ciasto szybkie, łatwe, tanie i pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem dla Ciebie. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu. Połączenie jabłek i cynamonu, choć bardzo dobrze znane, nigdy się nie nudzi. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem. Jeśli kochasz szarlotkę, na pewno pokochasz ją również w tym wydaniu.
Alergeny w cieście na oleju z jabłkami i cynamonem
Lista alergenów dla ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem
To opcja, która ze względu na dużą zawartość cukru nie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(133g)
Węglowodany
(133g)
Tłuszcze
(133g)
Witaminy
(133g)
Składniki mineralne
(133g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.