Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem

Opublikowano: 21.02.2024 r., 14:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem podane na drewnianym blacie.
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na prosty placek, który świetnie sprawdzi się na niedzielny deser. Jest łatwy, a przy tym naprawdę smaczny.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
320 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
  • Cukier (170 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Jabłko (600 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem krok po kroku

Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je obficie cynamonem.

Żółtka i białka oddziel do osobnych miseczek.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Do masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka poukładaj na cieście.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem

Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na prosty placek, który świetnie sprawdzi się na niedzielny deser. Jest łatwy, a przy tym naprawdę smaczny.

Przepis na ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to świetna opcja dla osób, które dopiero uczą się jak tworzyć wypieki. Jest prosty i pokazuje krok po kroku, jak się robi niezwykle łatwe ciasto z jabłkami. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.

Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem, by powstało ciasto szybkie, łatwe, tanie i pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem dla Ciebie. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu. Połączenie jabłek i cynamonu, choć bardzo dobrze znane, nigdy się nie nudzi. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem. Jeśli kochasz szarlotkę, na pewno pokochasz ją również w tym wydaniu.

Alergeny w cieście na oleju z jabłkami i cynamonem

Lista alergenów dla ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dużą zawartość cukru nie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
240.93
320.44
Białko (g)
4.13
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
31.75
42.22
Węglowodany przyswajalne (g)
30.16
40.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
11.12
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
2.12
Tłuszcze nienasycone (g)
9.53
12.67
Cholesterol (mg)
60.62
80.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A (µg (mcg))
27.46
36.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.07
34.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.26
36.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.53
15.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
28.04
37.30
Potas (mg)
209.56
278.71
Wapń (mg)
53.19
70.75
Fosfor (mg)
110.32
146.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.97
15.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.50
Cynk (mg)
0.39
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na oleju z jabłkami i cynamonem

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Cukier
170 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jabłko
600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
27.40