Ciasto królewiec
- Mąka pszenna typ 500 (580 g)
- Cukier (380 g)
- Cukier puder (120 g)
- Masło (450 g)
- Jajko (5 szt.)
- Miód - 3 łyżki stołowe (60 g)
- Mąka ziemniaczana (25 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki i 4 łyżki stołowe (540 ml)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na ciasto królewiec krok po kroku
Na stolnicę wsyp 3 szklanki (450 gramów) mąki pszennej. Dodaj do niej 150 gramów cukru, 1 łyżeczkę sody, 150 gramów masła, 1 jajko oraz miód.
Składniki na ciasto miodowe posiekaj nożem i zagnieć z nich jednolite i gładkie ciasto.
Ciasto podziel na pół i każdą częścią wyłóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa blaty piecz W piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15 minut, do zarumienienia ciasta (jeśli ciasta pieczesz osobno, ciasto niepieczone zawiń w folię spożywczą).
Upieczone ciasto miodowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Z pozostałych jaj oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i następnie dodawaj do nich stopniowo 150 gramów cukru, ciągle ubijając masę.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
W miseczce wymieszaj 120 gramów mąki pszennej, 5 gramów mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wymieszaną mąkę przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół) przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia.
Do garnuszka wlej 300 ml mleka, dodaj do niego pozostały cukier, cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj i zagotuj.
W międzyczasie w 200 ml mleka wymieszaj pozostałą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka dodaj to z mąkami i energicznie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Ugotowany budyń zdejmij z ognia, dodaj do niego 200 gramów masła pokrojonego na kawałki i dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego miksera).
Na dno blaszki do pieczenia ułóż jeden z blatów miodowych, posmaruj go połową kremu budyniowego. Następnie ułóż biszkopt i posmaruj go pozostałym kremem budyniowym. Na wierzch kremu połóż blat ciasta miodowego.
W garnuszku roztop pozostałe masło. Następnie dodaj do niego kakao, cukier puder oraz pozostałe mleko. Składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Masy nie zagotuj.
Polewą czekoladową polej wierzch ciasta i udekoruj orzechami włoskimi.
Ciasto ostudź i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia ciasto pokrój na kawałki i podawaj jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta królewca
Ciasto królewiec to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Placek miodowy z biszkoptem oraz z budyniem świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto królewiec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebę będą: mąka pszenna, cukier, cukier puder, masło, jajka, miód, mąka ziemniaczana, mleko, cukier wanilinowy, kakao, orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić ciasto królewiec? Z mąki, cukru, sody oczyszczonej, masła, jajka oraz miodu przygotuj dwa blaty miodowe. Z mąki, cukru, jajek, mąki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia upiecz puszysty biszkopt. Natomiast z mąki pszennej, cukru, masła, mąki ziemniaczanej, mleka oraz cukru wanilinowego przygotuj masę budyniową. Na dno blaszki do pieczenia ułóż jeden z blatów miodowych, posmaruj go połową kremu budyniowego. Następnie ułóż biszkopt i posmaruj go pozostałym kremem budyniowym. na wierzch kremu połóż blat ciasta miodowego. Polewą czekoladową zrobioną z cukru pudru, masła, mleka oraz kakaa polej wierzch ciasta i udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto ostudź i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto pokrój na kawałki i podawaj jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne ciasto miodowe z masą budyniową oraz orzechami włoskimi. Po przygotowaniu ciasto schłodzić w lodówce, ponieważ jest ono dobre do spożycia dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ciasto królewiec świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście królewcu
Lista alergenów dla ciasta królewca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na ciasto królewiec nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta królewca
Ciasto królewiec to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Uważaj jednak, gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.