Ciasto królewiec

Opublikowano: 05.04.2024 r., 19:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowe ciasto z polewą czekoladową
Ciasto królewiec
Ciasto królewiec to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie przygotuję, jeśli spodziewasz się gości. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Czas ubijania 55 min
434 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (580 g)
  • Cukier (380 g)
  • Cukier puder (120 g)
  • Masło (450 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Miód - 3 łyżki stołowe (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki i 4 łyżki stołowe (540 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, papier do pieczenia, folia spożywcza, miska, trzepaczka do jajek, lodówka

Przepis na ciasto królewiec krok po kroku

Na stolnicę wsyp 3 szklanki (450 gramów) mąki pszennej. Dodaj do niej 150 gramów cukru, 1 łyżeczkę sody, 150 gramów masła, 1 jajko oraz miód.

Składniki na ciasto miodowe posiekaj nożem i zagnieć z nich jednolite i gładkie ciasto.

Ciasto podziel na pół i każdą częścią wyłóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa blaty piecz W piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15 minut, do zarumienienia ciasta (jeśli ciasta pieczesz osobno, ciasto niepieczone zawiń w folię spożywczą).

Upieczone ciasto miodowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Z pozostałych jaj oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę i następnie dodawaj do nich stopniowo 150 gramów cukru, ciągle ubijając masę.

Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.

W miseczce wymieszaj 120 gramów mąki pszennej, 5 gramów mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Wymieszaną mąkę przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół) przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia.

Do garnuszka wlej 300 ml mleka, dodaj do niego pozostały cukier, cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj i zagotuj.

W międzyczasie w 200 ml mleka wymieszaj pozostałą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Do gotującego się mleka dodaj to z mąkami i energicznie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.

Ugotowany budyń zdejmij z ognia, dodaj do niego 200 gramów masła pokrojonego na kawałki i dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego miksera).

Na dno blaszki do pieczenia ułóż jeden z blatów miodowych, posmaruj go połową kremu budyniowego. Następnie ułóż biszkopt i posmaruj go pozostałym kremem budyniowym. Na wierzch kremu połóż blat ciasta miodowego.

W garnuszku roztop pozostałe masło. Następnie dodaj do niego kakao, cukier puder oraz pozostałe mleko. Składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Masy nie zagotuj.

Polewą czekoladową polej wierzch ciasta i udekoruj orzechami włoskimi.

Ciasto ostudź i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto pokrój na kawałki i podawaj jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na ciasto królewiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta królewca

Ciasto królewiec to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Placek miodowy z biszkoptem oraz z budyniem świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto królewiec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebę będą: mąka pszenna, cukier, cukier puder, masło, jajka, miód, mąka ziemniaczana, mleko, cukier wanilinowy, kakao, orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić ciasto królewiec? Z mąki, cukru, sody oczyszczonej, masła, jajka oraz miodu przygotuj dwa blaty miodowe. Z mąki, cukru, jajek, mąki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia upiecz puszysty biszkopt. Natomiast z mąki pszennej, cukru, masła, mąki ziemniaczanej, mleka oraz cukru wanilinowego przygotuj masę budyniową. Na dno blaszki do pieczenia ułóż jeden z blatów miodowych, posmaruj go połową kremu budyniowego. Następnie ułóż biszkopt i posmaruj go pozostałym kremem budyniowym. na wierzch kremu połóż blat ciasta miodowego. Polewą czekoladową zrobioną z cukru pudru, masła, mleka oraz kakaa polej wierzch ciasta i udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto ostudź i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto pokrój na kawałki i podawaj jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne ciasto miodowe z masą budyniową oraz orzechami włoskimi. Po przygotowaniu ciasto schłodzić w lodówce, ponieważ jest ono dobre do spożycia dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ciasto królewiec świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście królewcu

Lista alergenów dla ciasta królewca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ciasto królewiec nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta królewca

na 100g gotowej potrawy

Ciasto królewiec to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Uważaj jednak, gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
347.56
434.45
Białko (g)
6.43
8.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
41.28
51.60
Węglowodany przyswajalne (g)
40.24
50.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
18.73
23.42
Tłuszcze nasycone (g)
11.18
13.97
Tłuszcze nienasycone (g)
7.56
9.44
Cholesterol (mg)
78.67
98.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
153.47
191.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
151.17
188.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
2.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.17
53.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.60
35.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
27.19
33.99
Potas (mg)
138.37
172.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.95
59.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.88
129.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.63
35.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
2.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
0.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta królewca 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta królewca

Koszt składników
66.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
580 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.74
Za 580 g
Cukier
380 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.95
Za 380 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Miód
60 g
3 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Mleko 2%
540 ml
2 szklanki i 4 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 540 ml
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
66.60