Ciasto królewicz

Opublikowano: 24.10.2021 r., 12:35 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto królewicz na świątecznym tle
Ciasto królewicz
Ciasto królewicz jest wyjątkowym, pysznym i delikatnym ciastem, które idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia jako smaczna przekąska do kawy czy herbaty.
Przygotowanie 180 min
Pieczenie 40 min
607 kcal
Kcal w porcji
196 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 5 szklanek (650 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 1,5 szklanki (180 g)
  • Miód - 4 łyżki (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mleko 1,5% (1000 ml)
  • Kasza manna - 6 łyżek (50 g)
  • Masło - 1,25 kostki (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Dżem porzeczkowy - 0,5 opakowania (100 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - 1,5 łyżki (25 g)
  • Mleko 1,5% - 0,4 szklanki (100 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (23 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, robot kuchenny, mikser, papier do pieczenia, rózga, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na ciasto królewicz krok po kroku

Masło przełóż do garnka, dodaj miód, roztop na małym ogniu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia na około 10 minut.

Do miski wysyp mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem przez około 5 minut aż będą puszyste i jasne.

Ciągle miksując do żółtek dodawaj roztopione masło z miodem.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do żółtek dodaj partiami mąkę naprzemiennie z porcją ubitych białek.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem.

Ciasto piecz 40 minut do suchego patyczka przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostaw do wystudzenia.

Wlej mleko do garnka, zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę cukru z wanilią oraz kaszę manną. Dokładnie wymieszaj i gotuj aż będzie gęsty. Odstaw do wystudzenia.

Masło przełóż do miski i dodaj cukier. Ucieraj około 5 minut aż masło będzie jasne i puszyste. Porcjami dodawaj zimną kaszkę manną ciągle miksując. Dodaj do masy zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj.

Biszkopt miodowy przekrój na 3 części.

Dolną warstwę posmaruj połową dżemu i przełóż połowę masy.

Przykryj drugą częścią biszkoptu, którą również posmaruj dżemem a następnie połóż drugą część kremu. Przykryj trzecią częścią biszkoptu.

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i masło. Podgrzej, gdy masło się rozpuści dodaj kakao.

Wymieszaj dokładnie, zagotuj i odstaw do wystudzenia a następnie polej wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto królewicz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta królewicz

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto królewicz wyjątkowym, pysznym i delikatnym ciastem, które idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia jako smaczna przekąska do kawy czy herbaty. Delikatny aromat pieczonego miodu nadaje lekko korzennego aromatu ciastu. Do tego lekki krem na bazie kaszy mannej i masła podkreśla lekkość biszkoptu. Przepis na ciasto królewicz jest łatwy ale wymaga odrobinę pracy i czasu. Jednak warto poświęcić więcej czasu aby przygotować pyszne i wyjątkowe ciasto, które idealnie przełamie ciężkość pozostałych dań świątecznych. Jak zrobić ciasto królewicz dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Placek królewicz jest fajną propozycją na świąteczne ciasto. Jednak sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia ale warto wykonać go także na inne okazje.

Alergeny w cieście królewicz

Lista alergenów dla ciasta królewicz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta królewicz

na 100g gotowej potrawy

Ciasto królewicz jest wyśmienitym, miodowym ciastem z delikatną masą. Jak większość ciast zawiera sporo cukru dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kcal)
310.14
607.88
Białko (g)
4.63
9.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany (g)
38.16
74.80
Węglowodany przyswajalne (g)
37.13
72.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
2.02
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz (g)
16.23
31.80
Tłuszcze nasycone (g)
8.76
17.17
Tłuszcze nienasycone (g)
7.46
14.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
7.99
Brak danych dla: cukier, dżem porzeczkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.37
6.61
Brak danych dla: cukier, dżem porzeczkowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.61
97.23
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(196g)
Witamina A (µg (mcg))
121.90
238.92
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.52
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.89
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.84
Brak danych dla: kasza manna, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.02
235.25
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.88
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.02
90.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.06
45.19
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód (mg)
22.06
43.23
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
133.42
261.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.64
120.81
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.80
191.70
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.19
41.53
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
3.51
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.14
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta królewicz 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta królewicz

Koszt składników
91.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
650 g
5 szklanek
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.49
Za 650 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
180 g
1,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 180 g
Miód
60 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 1,5%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Kasza manna
50 g
6 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Dżem porzeczkowy
100 g
0,5 opakowania
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
4.09
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
25 g
1,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Mleko 1,5%
100 ml
0,4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
23 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 23 g
Koszt składników
91.90