Ciasto królewicz
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 5 szklanek (650 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 1,5 szklanki (180 g)
- Miód - 4 łyżki (60 g)
- Jajko (3 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mleko 1,5% (1000 ml)
- Kasza manna - 6 łyżek (50 g)
- Masło - 1,25 kostki (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Dżem porzeczkowy - 0,5 opakowania (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1,5 łyżki (25 g)
- Mleko 1,5% - 0,4 szklanki (100 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (23 g)
Przepis na ciasto królewicz krok po kroku
Masło przełóż do garnka, dodaj miód, roztop na małym ogniu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia na około 10 minut.
Do miski wysyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem przez około 5 minut aż będą puszyste i jasne.
Ciągle miksując do żółtek dodawaj roztopione masło z miodem.
Białka ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj partiami mąkę naprzemiennie z porcją ubitych białek.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem.
Ciasto piecz 40 minut do suchego patyczka przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostaw do wystudzenia.
Wlej mleko do garnka, zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę cukru z wanilią oraz kaszę manną. Dokładnie wymieszaj i gotuj aż będzie gęsty. Odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i dodaj cukier. Ucieraj około 5 minut aż masło będzie jasne i puszyste. Porcjami dodawaj zimną kaszkę manną ciągle miksując. Dodaj do masy zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopt miodowy przekrój na 3 części.
Dolną warstwę posmaruj połową dżemu i przełóż połowę masy.
Przykryj drugą częścią biszkoptu, którą również posmaruj dżemem a następnie połóż drugą część kremu. Przykryj trzecią częścią biszkoptu.
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i masło. Podgrzej, gdy masło się rozpuści dodaj kakao.
Wymieszaj dokładnie, zagotuj i odstaw do wystudzenia a następnie polej wierzch ciasta.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta królewicz
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto królewicz wyjątkowym, pysznym i delikatnym ciastem, które idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia jako smaczna przekąska do kawy czy herbaty. Delikatny aromat pieczonego miodu nadaje lekko korzennego aromatu ciastu. Do tego lekki krem na bazie kaszy mannej i masła podkreśla lekkość biszkoptu. Przepis na ciasto królewicz jest łatwy ale wymaga odrobinę pracy i czasu. Jednak warto poświęcić więcej czasu aby przygotować pyszne i wyjątkowe ciasto, które idealnie przełamie ciężkość pozostałych dań świątecznych. Jak zrobić ciasto królewicz dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Placek królewicz jest fajną propozycją na świąteczne ciasto. Jednak sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia ale warto wykonać go także na inne okazje.
Alergeny w cieście królewicz
Lista alergenów dla ciasta królewicz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
- Masło
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta królewicz
Ciasto królewicz jest wyśmienitym, miodowym ciastem z delikatną masą. Jak większość ciast zawiera sporo cukru dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.
Energia i białka
(196g)
Węglowodany
(196g)
Tłuszcze
(196g)
Witaminy
(196g)
Składniki mineralne
(196g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
miód,
jajka,
mleko,
kasza manna,
masło,
cukier,
orzechy włoskie,
orzechy,
cukier,
masło,
mleko,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.