Przepis na ciasto maxi king krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż warstwę herbatników w blaszce do pieczenia.

Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.

Masło utrzyj z serkiem mascarpone i zagotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, następnie ułóż warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkowa.

Na masę krówkowa wyłóż pozostałą masę mleczną i warstwę herbatników.

Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch ciasta i posyp ją posiekanymi orzechami.

Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężało.

Ciasto maxi king podane w blaszce na stole ozdobionym świątecznymi ozdobami.
Ciasto maxi king
Koszt przygotowania dania
63.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1152 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Ciasto maxi king - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście maxi king

Ciasto maxi king to domowa wersja znanego kultowego batonika ze sklepu. Przepis na ciasto maxi king jest bez pieczenia i bez mleka w proszku. Ciasto to idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, lub jako pyszny deser dla znajomych i rodziny. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze potrzebne do wykonania ciasta to: herbatnik, mleko, cukier, masa krówkowa, mascarpone, masło, czekolada gorzka, orzechy włoskie i cukier waniliowy.

Jak zrobić ciasto maxi king na herbatnikach z mascarpone? Potrzebna będzie Ci duża blacha. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i ostudź. Następnie masło utrzyj z serkiem mascarpone i ugotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy. Na warstwę herbatników na górę wyłóż pół masy mlecznej, następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową. Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i ułóż herbatniki. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch ciasta i posyp je posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowy placek wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało.

Podsumowując ciasto maxi king to pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Nadawać będzie się jako dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkania z rodzina lub ze znajomymi. Nasz przepis jest na herbatnikach, ale możemy go zmodyfikować i zrobić na biszkopcie. Dodatkowo jest to ciasto uwielbiane przez najmłodszych, dlatego warto przygotować je na imprezę urodzinową swojego dziecka. Dodatkowo jest to doskonała propozycja na ciasto przygotowywane w okresie świątecznym. Dodatek orzechów włoskich stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na naszą pamięć. Dodatkowo czekolada gorzka jest doskonałym źródłem magnezu, którego niedobór może powodować niekontrolowane skurcze mięśni. Magnez spożywany na odpowiednim poziomie poprawia również naszą pamięć. Krem z ciasta maxi king doskonale smakuje również na gofrach.

Wartości odżywcze ciasta maxi king

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
451.94 kcal
1152.45 kcal
Białko
5.03 g
12.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście maxi king

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
32.49 g
82.85 g
Węglowodany przyswajalne
30.51 g
77.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
33.89 g
86.43 g
Tłuszcze nasycone
22.45 g
57.25 g
Tłuszcze nienasycone
11.44 g
29.17 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.64 g
19.47 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.80 g
9.70 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
62.12 mg
158.40 mg
Brak danych dla: cukier, orzechy włoskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto maxi king

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
124.98 µg (mcg)
318.70 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
2.43 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto maxi king

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
229.73 mg
585.80 mg
Potas
201.10 mg
512.80 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
115.35 mg
294.15 mg
Fosfor
189.47 mg
483.15 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
44.90 mg
114.50 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.62 mg
4.14 mg
Brak danych dla: mleko 2%, mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.15 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta maxi king 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście maxi king

Lista alergenów dla ciasta maxi king przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • masa krówkowa
    • mascarpone
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta maxi king

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masa krówkowa
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Czekolada gorzka
400 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na ciasto maxi king
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób