Ciasto maxi king

Opublikowano: 20.06.2021 r., 9:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto maxi king podane w blaszce na stole ozdobionym świątecznymi ozdobami.
Ciasto maxi king
Ciasto maxi king to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się na wielu spotkaniach rodzinnych, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
1152 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Masa krówkowa (300 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Masło (400 g)
  • Czekolada gorzka (400 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto maxi king krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż warstwę herbatników w blaszce do pieczenia.

Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.

Masło utrzyj z serkiem mascarpone i zagotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, następnie ułóż warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową.

Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i warstwę herbatników.

Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch ciasta i posyp ją posiekanymi orzechami.

Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężało.

Jak oceniasz przepis na ciasto maxi king
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta maxi king

Ciasto maxi king to domowa wersja znanego kultowego batonika ze sklepu. Przepis na ciasto maxi king jest bez pieczenia i bez mleka w proszku. Ciasto to idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, lub jako pyszny deser dla znajomych i rodziny. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze potrzebne do wykonania ciasta to: herbatnik, mleko, cukier, masa krówkowa, mascarpone, masło, czekolada gorzka, orzechy włoskie i cukier waniliowy.

Jak zrobić ciasto maxi king na herbatnikach z mascarpone? Potrzebna będzie Ci duża blacha. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i ostudź. Następnie masło utrzyj z serkiem mascarpone i ugotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy. Na warstwę herbatników na górę wyłóż pół masy mlecznej, następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową. Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i ułóż herbatniki. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch ciasta i posyp je posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowy placek wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało.

Podsumowując ciasto maxi king to pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Nadawać będzie się jako dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkania z rodzina lub ze znajomymi. Nasz przepis jest na herbatnikach, ale możemy go zmodyfikować i zrobić na biszkopcie. Dodatkowo jest to ciasto uwielbiane przez najmłodszych, dlatego warto przygotować je na imprezę urodzinową swojego dziecka. Dodatkowo jest to doskonała propozycja na ciasto przygotowywane w okresie świątecznym. Dodatek orzechów włoskich stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na naszą pamięć. Dodatkowo czekolada gorzka jest doskonałym źródłem magnezu, którego niedobór może powodować niekontrolowane skurcze mięśni. Magnez spożywany na odpowiednim poziomie poprawia również naszą pamięć. Krem z ciasta maxi king doskonale smakuje również na gofrach.

Alergeny w cieście maxi king

Lista alergenów dla ciasta maxi king przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • masa krówkowa
    • mascarpone
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta maxi king

na 100g gotowej potrawy

Ciasto maxi king jest wysokokaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swoim jadłospisie. Jednak nie rezygnuj całkowicie z takich posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
451.94
1152.45
Białko (g)
5.03
12.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
32.49
82.85
Węglowodany przyswajalne (g)
30.51
77.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
33.89
86.43
Tłuszcze nasycone (g)
22.45
57.25
Tłuszcze nienasycone (g)
11.44
29.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.64
19.47
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.80
9.70
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.12
158.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
124.98
318.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.45
1.15
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
2.43
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.35
79.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
229.73
585.80
Potas (mg)
201.10
512.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
115.35
294.15
Fosfor (mg)
189.47
483.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.90
114.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
4.14
Cynk (mg)
0.84
2.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta maxi king 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta maxi king

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masa krówkowa
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Czekolada gorzka
400 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
70.00