Przepis na ciasto z orzechami włoskimi krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe.

Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.

Na koniec posiekaj orzechy i razem w żurawiną dodaj do ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Ciasto z orzechami włoskimi pokrojone na kawałki podane na białym talerzu.
Ciasto z orzechami włoskimi
Koszt przygotowania dania
23.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
456 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Ciasto z orzechami włoskimi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z orzechami włoskimi

Ciasto z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszne i łatwe ciasto orzechowe. Dobre jest ono od razu po przygotowaniu i można je przechowywać poza lodówką pod przykryciem przez 3-4 dni. Przepis na ciasto z orzechami włoskimi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, orzechy włoskie, cynamon, miód, kakao, cukier, żurawina, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi? Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe. Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość. Na koniec posiekaj orzechy razem w żurawiną, dodaj do ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W sklepie najczęściej można kupić suszoną żurawinę, która konserwowana jest sporą ilością cukru. Nie powinny jej spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Placek z orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się na deser. Ciasto przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz dodać inne orzechy.

Wartości odżywcze ciasta z orzechami włoskimi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
351.47 kcal
456.91 kcal
Białko
8.02 g
10.43 g

Węglowodany w cieście z orzechami włoskimi

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
45.37 g
58.98 g
Węglowodany przyswajalne
44.37 g
57.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
16.52 g
21.48 g
Tłuszcze nasycone
2.75 g
3.57 g
Tłuszcze nienasycone
13.69 g
17.80 g
Cholesterol
59.87 mg
77.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z orzechami włoskimi

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.11 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.40 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.03 mg
2.64 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
58.97 µg (mcg)
76.66 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z orzechami włoskimi

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
41.83 mg
54.38 mg
Potas
247.47 mg
321.71 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
108.31 mg
140.81 mg
Fosfor
195.19 mg
253.74 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.53 mg
34.49 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.29 mg
2.98 mg
Cynk
0.80 mg
1.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z orzechami włoskimi 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z orzechami włoskimi

Lista alergenów dla ciasta z orzechami włoskimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z orzechami włoskimi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
52.70
Jak oceniasz przepis na ciasto z orzechami włoskimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób