Ciasto z orzechami włoskimi

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z orzechami włoskimi pokrojone na kawałki podane na białym talerzu.
Ciasto z orzechami włoskimi
Ciasto z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszny deser. Można je podawać do kawy i herbaty lub samodzielnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
456 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (140 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie (180 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Miód (100 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi krok po kroku

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe.

Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.

Na koniec posiekaj orzechy i razem w żurawiną dodaj do ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z orzechami włoskimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z orzechami włoskimi

Ciasto z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszne i łatwe ciasto orzechowe. Dobre jest ono od razu po przygotowaniu i można je przechowywać poza lodówką pod przykryciem przez 3-4 dni. Przepis na ciasto z orzechami włoskimi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, orzechy włoskie, cynamon, miód, kakao, cukier, żurawina, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi? Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe. Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość. Na koniec posiekaj orzechy razem w żurawiną, dodaj do ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W sklepie najczęściej można kupić suszoną żurawinę, która konserwowana jest sporą ilością cukru. Nie powinny jej spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Placek z orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się na deser. Ciasto przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz dodać inne orzechy.

Alergeny w cieście z orzechami włoskimi

Lista alergenów dla ciasta z orzechami włoskimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z orzechami włoskimi

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z orzechami włoskimi to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Ciasto powinno pojawiać się w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu. Domowe wypieki zawierają mniejszą ilość konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
351.47
456.91
Białko (g)
8.02
10.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
45.37
58.98
Węglowodany przyswajalne (g)
44.37
57.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.52
21.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
13.69
17.80
Cholesterol (mg)
59.87
77.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
2.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.97
76.66
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
41.83
54.38
Potas (mg)
247.47
321.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
108.31
140.81
Fosfor (mg)
195.19
253.74
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.53
34.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
2.98
Cynk (mg)
0.80
1.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z orzechami włoskimi 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z orzechami włoskimi

Koszt składników
52.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
52.70