Przepis na marcepan krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
olejek migdałowy
To będzie niezbędne
duża miska, malakser

Migdały bez skórki umieść w malakserze i zmiel na drobny pył.

W misce umieść sproszkowane migdały, cukier puder i olejek migdałowy. Zagniataj, aż uzyskasz zwartą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolej do nie odrobinę wody i nadal zagniataj.

Tak przygotowaną masę owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę.

Gotowy marcepan możesz polać roztopioną gorzką czekoladą.

Marcepan ułożony na drewnianej desce do krojenia. Udekorowany jest kawałkami migdałów.
Marcepan
Koszt przygotowania dania
19.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
199 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
59

Marcepan - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marcepanie

Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na marcepan jest prosty do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Z czego robi się marcepan? Marcepan możesz przygotować z różnych orzechów takich jak: pekan, brazylijskie, makadamia, migdały, nerkowce, laskowe czy włoskie. Do przygotowania marcepanu w domu będziesz oprócz orzechów potrzebować jeszcze cukru pudru, olejku migdałowego i odrobiny wody.

Jak zrobić domowy marcepan? Na początek musisz rozdrobnić na proszek migdały. Możesz to zrobić w malakserze. Następnie sproszkowane migdały przełóż do dużej miski i podaj do nich cukier puder oraz aromat migdałowy. Zagnieć w jednolitą masę, jeśli masa będzie zbyt sucha dolewaj małymi porcjami wodę. Gotową masę możesz uformować w kuli lub w baton. Owiń ją folią i włóż do lodówki na 60 minut. Wierzch marcepanu polej roztopioną gorzką czekoladą, która przełamie jego słodycz.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując marcepan zrobiony w domu jest szybki do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Masa marcepanowa może być przechowywana w lodówce do 3 tygodni. Z jej dodatkiem przygotujesz pyszne desery i ciasta.

Wartości odżywcze marcepanu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - marcepan kcal
Białko
9.93 g
3.97 g

Węglowodany w marcepanie

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
59.45 g
23.78 g
Węglowodany przyswajalne
52.94 g
21.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.51 g
2.60 g
Glukoza
0.07 g
0.03 g
Fruktoza
0.05 g
0.02 g
Laktoza
0.05 g
0.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
26.94 g
10.78 g
Tłuszcze nasycone
6.36 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
20.58 g
8.23 g
Tłuszcze jednonasycone
15.16 g
6.06 g
Tłuszcze wielonasycone
5.42 g
2.17 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.01 g
Cholesterol
0.89 mg
0.36 mg

Witaminy w przepisie na marcepan

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
0.45 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
10.89 mg
4.36 mg
Tiamina
0.09 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.50 mg
0.20 mg
Niacyna
1.67 mg
0.67 mg
Beta karoten
4.15 µg (mcg)
1.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marcepan

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
2.77 mg
1.11 mg
Potas
397.21 mg
158.89 mg
Wapń
124.13 mg
49.65 mg
Fosfor
243.40 mg
97.36 mg
Magnez
141.11 mg
56.44 mg
Żelazo
2.55 mg
1.02 mg
Cynk
1.73 mg
0.69 mg
Miedź
0.63 mg
0.25 mg
Mangan
1.12 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marcepanu 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marcepanie

Lista alergenów dla marcepanu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • olejek migdałowy

Cena przygotowania marcepanu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na marcepan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób