Przepis na marcepan krok po kroku
- Migdały 200 g
- Cukier puder 200 g
- Czekolada gorzka 70 g
Migdały bez skórki umieść w malakserze i zmiel na drobny pył.
W misce umieść sproszkowane migdały, cukier puder i olejek migdałowy. Zagniataj, aż uzyskasz zwartą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolej do nie odrobinę wody i nadal zagniataj.
Tak przygotowaną masę owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę.
Gotowy marcepan możesz polać roztopioną gorzką czekoladą.
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciastka z masłem orzechowym
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami

(liczba kalorii)
Marcepan - cechy przepisu
Więcej o marcepanie
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na marcepan jest prosty do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Z czego robi się marcepan? Marcepan możesz przygotować z różnych orzechów takich jak: pekan, brazylijskie, makadamia, migdały, nerkowce, laskowe czy włoskie. Do przygotowania marcepanu w domu będziesz oprócz orzechów potrzebować jeszcze cukru pudru, olejku migdałowego i odrobiny wody.
Jak zrobić domowy marcepan? Na początek musisz rozdrobnić na proszek migdały. Możesz to zrobić w malakserze. Następnie sproszkowane migdały przełóż do dużej miski i podaj do nich cukier puder oraz aromat migdałowy. Zagnieć w jednolitą masę, jeśli masa będzie zbyt sucha dolewaj małymi porcjami wodę. Gotową masę możesz uformować w kuli lub w baton. Owiń ją folią i włóż do lodówki na 60 minut. Wierzch marcepanu polej roztopioną gorzką czekoladą, która przełamie jego słodycz.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując marcepan zrobiony w domu jest szybki do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Masa marcepanowa może być przechowywana w lodówce do 3 tygodni. Z jej dodatkiem przygotujesz pyszne desery i ciasta.
Wartości odżywcze marcepanu
Energia i białka
Węglowodany w marcepanie
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na marcepan
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na marcepan
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marcepanie
Lista alergenów dla marcepanu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- olejek migdałowy