Migdałowiec

Opublikowano: 21.04.2022 r., 15:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Migdałowiec podany na pergaminie.
Migdałowiec
Migdałowiec to wspaniała propozycja na pyszne ciasto z mielonymi migdałami. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie sprawdza się jako deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
442 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Migdały mielone (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kandyzowana skórka cytryny (100 g)
  • Sok z cytryny 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na migdałowiec krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie.

Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy.

Wymieszaj ciasto dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na migdałowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat migdałowca

Migdałowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Migdałowiec to ciasto delikatnie klejące i bardzo wilgotne poprzez dużą zawartość tłuszczu w masie. Przepis na migdałowiec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mielone migdały, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kandyzowana skórka z cytryny, sok z cytryny.

Jak zrobić migdałowiec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Wymieszaj ciasto dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Ciasto pieczone w piekarniku jest bardzo aromatyczne. Placek migdałowy jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w migdałowcu

Lista alergenów dla migdałowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka cytryny

Wartości odżywcze migdałowca

na 100g gotowej potrawy

Migdałowiec to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
340.73
442.94
Białko (g)
11.00
14.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
46.10
59.94
Węglowodany przyswajalne (g)
43.03
55.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
4.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
13.86
18.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.73
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
11.13
14.47
Cholesterol (mg)
90.93
118.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
39.11
50.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.53
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
5.95
7.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.11
50.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.35
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.47
0.61
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
2.97
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.90
72.67
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.26
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
44.56
57.93
Potas (mg)
378.66
492.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
142.27
184.96
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
284.90
370.37
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez (mg)
71.56
93.03
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.62
3.40
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.26
1.64
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.38
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny migdałowca 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania migdałowca

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Migdały
300 g
mielone
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kandyzowana skórka cytryny
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek stołowych
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
49.10