Przepis na migdałowiec krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Migdały 300 g mielone
- Cukier 250 g
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Kandyzowana skórka cytryny 100 g
- Sok z cytryny 50 ml 5 łyżek stołowych
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Wymieszaj delikatnie.
Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
Wymieszaj ciasto dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto wystudź i podziel na porcje.
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciastka z masłem orzechowym
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami

(liczba kalorii)
Migdałowiec - cechy przepisu
Więcej o migdałowcu
Migdałowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Migdałowiec to ciasto delikatnie klejące i bardzo wilgotne poprzez dużą zawartość tłuszczu w masie. Przepis na migdałowiec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mielone migdały, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kandyzowana skórka z cytryny, sok z cytryny.
Jak zrobić migdałowiec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Wymieszaj ciasto dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Ciasto pieczone w piekarniku jest bardzo aromatyczne. Placek migdałowy jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze migdałowca
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w migdałowcu
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na migdałowiec
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na migdałowiec
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w migdałowcu
Lista alergenów dla migdałowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka cytryny