Przepis na migdałowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie.

Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy.

Wymieszaj ciasto dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Migdałowiec podany na pergaminie.
Migdałowiec
Koszt przygotowania dania
36.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
442 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Migdałowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o migdałowcu

Migdałowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Migdałowiec to ciasto delikatnie klejące i bardzo wilgotne poprzez dużą zawartość tłuszczu w masie. Przepis na migdałowiec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mielone migdały, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kandyzowana skórka z cytryny, sok z cytryny.

Jak zrobić migdałowiec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Dodaj mielone migdały oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Wymieszaj ciasto dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Ciasto pieczone w piekarniku jest bardzo aromatyczne. Placek migdałowy jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze migdałowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
340.73 kcal
442.94 kcal
Białko
11.00 g
14.29 g

Węglowodany w migdałowcu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
46.10 g
59.94 g
Węglowodany przyswajalne
43.03 g
55.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.07 g
4.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
13.86 g
18.02 g
Tłuszcze nasycone
2.73 g
3.55 g
Tłuszcze nienasycone
11.13 g
14.47 g
Cholesterol
90.93 mg
118.21 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na migdałowiec

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
39.11 µg (mcg)
50.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina C
1.53 mg
1.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina E
5.95 mg
7.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Retinol
39.11 µg (mcg)
50.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.35 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
0.61 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna
2.29 mg
2.97 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany
55.90 µg (mcg)
72.67 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Beta karoten
0.26 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na migdałowiec

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
44.56 mg
57.93 mg
Potas
378.66 mg
492.26 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń
142.27 mg
184.96 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor
284.90 mg
370.37 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez
71.56 mg
93.03 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo
2.62 mg
3.40 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk
1.26 mg
1.64 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.38 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny migdałowca 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w migdałowcu

Lista alergenów dla migdałowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka cytryny

Cena przygotowania migdałowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Migdały
300 g
mielone
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kandyzowana skórka cytryny
100 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek stołowych
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
49.10
Jak oceniasz przepis na migdałowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób