Ciasto kakaowe z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jabłko - 5 małych sztuk (500 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek wtołowych (100 ml)
- Rodzynki (120 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.
Dodaj olej i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta kakaowego z jabłkami
Ciasto kakaowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia ciasto, które podać można na wiele okazji. Ciasto kakaowe jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ciemne kakao, cukier, jabłka, rodzynki, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka.
Jak zrobić ciasto kakaowe z jabłkami? Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. Dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami i pokrój na kawałki. Możesz je także udekorować cukrem pudrem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne ciasto kakaowe doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas niedzielnego spotkania z rodziną. Sprawdzony przepis jest gwarancją doskonałego ciasta. Szybkie ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasta bez kremu najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie straciły zbyt szybko świeżości. Do ciasta możesz dodać także orzechy włoskie lub migdały.
Alergeny w cieście kakaowym z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta kakaowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta kakaowego z jabłkami
Ciasto kakaowe z jabłkami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Oba te składniki pokarmowe bardzo gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinni spożywać diabetycy.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.