Ciasto kakaowe z jabłkami

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kakaowe z jabłkami podane na talerzyku.
Ciasto kakaowe z jabłkami
Ciasto kakaowe z jabłkami to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto na niedzielę. Można je podać na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
382 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jabłko 5 małych sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek wtołowych (100 ml)
  • Rodzynki (120 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.

Dodaj olej i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto kakaowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta kakaowego z jabłkami

Ciasto kakaowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia ciasto, które podać można na wiele okazji. Ciasto kakaowe jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ciemne kakao, cukier, jabłka, rodzynki, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka.

Jak zrobić ciasto kakaowe z jabłkami? Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. Dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami i pokrój na kawałki. Możesz je także udekorować cukrem pudrem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne ciasto kakaowe doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas niedzielnego spotkania z rodziną. Sprawdzony przepis jest gwarancją doskonałego ciasta. Szybkie ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasta bez kremu najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie straciły zbyt szybko świeżości. Do ciasta możesz dodać także orzechy włoskie lub migdały.

Alergeny w cieście kakaowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta kakaowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta kakaowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kakaowe z jabłkami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Oba te składniki pokarmowe bardzo gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinni spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
254.78
382.17
Białko (g)
5.61
8.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
41.04
61.56
Węglowodany przyswajalne (g)
38.45
57.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.93
13.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
2.67
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
10.73
Cholesterol (mg)
54.20
81.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
24.30
36.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.31
34.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.44
59.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.28
12.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
26.19
39.29
Potas (mg)
328.52
492.77
Wapń (mg)
77.89
116.84
Fosfor (mg)
178.04
267.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.83
44.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.18
3.27
Cynk (mg)
0.66
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kakaowego z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kakaowego z jabłkami

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek wtołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
30.60