Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.

Dodaj olej i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Ciasto kakaowe z jabłkami podane na talerzyku.
Ciasto kakaowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
13.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
382 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Ciasto kakaowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście kakaowym z jabłkami

Ciasto kakaowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia ciasto, które podać można na wiele okazji. Ciasto kakaowe jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ciemne kakao, cukier, jabłka, rodzynki, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka.

Jak zrobić ciasto kakaowe z jabłkami? Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. Dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj rodzynki i jabłka, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami i pokrój na kawałki. Możesz je także udekorować cukrem pudrem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne ciasto kakaowe doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas niedzielnego spotkania z rodziną. Sprawdzony przepis jest gwarancją doskonałego ciasta. Szybkie ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasta bez kremu najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie straciły zbyt szybko świeżości. Do ciasta możesz dodać także orzechy włoskie lub migdały.

Wartości odżywcze ciasta kakaowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
254.78 kcal
382.17 kcal
Białko
5.61 g
8.42 g

Węglowodany w cieście kakaowym z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
41.04 g
61.56 g
Węglowodany przyswajalne
38.45 g
57.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.59 g
3.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
8.93 g
13.39 g
Tłuszcze nasycone
1.78 g
2.67 g
Tłuszcze nienasycone
7.15 g
10.73 g
Cholesterol
54.20 mg
81.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kakaowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
24.30 µg (mcg)
36.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
23.31 µg (mcg)
34.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
2.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.44 µg (mcg)
59.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.28 µg (mcg)
12.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kakaowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
26.19 mg
39.29 mg
Potas
328.52 mg
492.77 mg
Wapń
77.89 mg
116.84 mg
Fosfor
178.04 mg
267.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.83 mg
44.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.18 mg
3.27 mg
Cynk
0.66 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kakaowego z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kakaowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta kakaowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta kakaowego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek wtołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
30.60
Jak oceniasz przepis na ciasto kakaowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób